Hernan Estrada főügyész bejelentette, hogy már csak 178 megoldatlan vagyonelkobzási ügy maradt, amelyeknek 107 természetes vagy honosított amerikai állampolgár az igénylője.

 

[Az ügyek egy amerikai törvény nyomán keletkeztek, ami megtagadja az Egyesült Államok segélyét és nem szavazza meg a nemzetközi hitelintézetek kölcsönét azoknak az országoknak az esetében, amelyek javakat koboztak el amerikai állampolgároktól. Minden év júliusában az amerikai külügyminiszternek Nicaraguát olyan országnak kell nyilvánítania, ahol „folyamatban van” a követelések rendezése.] Estrada elmondta, hogy Nicaragua kutatást folytat a 107 igénylő közül 80 után, „mert nem tudjuk, hogy hol vannak.”

Estrada tájékoztatott, hogy Nicaragua hirdetéseket fog feladni az Egyesült Államokban, hogy arra kérje a hiányzó igénylőket, hogy lépjenek „követeléseik gyors rendezése érdekében.” Nicaragua belegyezett abba, hogy a fennmaradó ügyeket választott bíróságok elé vigyék.

Az elmúlt 23 évben 1.949 személy 4.844 követelését rendezték. [Ezen amerikai állampolgárok közül sokan vagyonuk a Somoza-diktatúra felett aratott győzelem után való elkobzásakor nicaraguaiak voltak.] A Magánvállalatok Legfelsőbb Tanácsának (COSEP) elnöke, José Aguerri ezt mondta: „Ez az utolsó év, amelyben az év során megoldott ügyek számának jelentősége van.” Megjegyezte, hogy 32 követelést oldottak meg a 2013. júliusi utolsó lemondó nyilatkozat óta. Becslése szerint az utolsó kérelmek teljesítésének a költségei 15-30 millió dollár közé tehetők. A COSEP az elmúlt években a sandinista kormány mellé állt azon erőfeszítéseiben, hogy kivonja Nicaraguát az Egyesült Államok lemondónyilatkozat-rendszere alól.

Az Egyesült Államok nagykövetsége vitatta azokat a nyilvános kijelentéseket, miszerint Nicaragua eddig több mint 1 milliárd amerikai dollárt fizetett ki, hogy rendezze ezeket az ügyeket. Szerintük ez az összeg 441 millió dollár. A nagykövetség elmondta, hogy a nagyobb szám az összes kártérítésre vonatkozik, a kisebb pedig csak az amerikai állampolgároknak kifizetettekre.

Forrás: Nicaragua Solidarity Network