A francia AFP hírügynökség több fotót is nyilvánosságra hozott, melyek a venezuelai szélsőjobboldali csoportok által alkalmazott szélsőséges erőszakot ábrázolják a Miranda állambeli Chacaóban. Az egyik képen például egy eltakart arcú aktivista látható egy távcsöves puskával.

Így kommentálta a cikket a venezuelai hírközlési- és információs miniszter, Delcy Rodríguez a Twitteren, ahol közzétette a fotókat is.

Az AVN szerint a Miranda állambeli, ellenzék által vezetett Chacaóban folyamatosak a zavargások, mióta a szélsőjobboldal szóvivői az utcára szólítottak mindenkit, hogy elérjék a venezuelai nép többsége által megválasztott alkotmányos kormány távozását.

Az ominózus tüntető a távcsöves puskával

A lakásügyi minisztérium itt található épülete is kiégett, miután rohamcsapatok Molotov-koktélokkal és más tárgyakkal dobálták meg.

Február 12-e óta a zavargásoknak már 39 halálos áldozata van, közülük 31 civil, a többiek rendőrök, katonák, valamint egy minisztériumi alkalmazott. Továbbá a hivatalos adatok szerint a sérültek száma eddig 608 fő, közülük 414 civil, valamint 194 katona és rendőr.

Az AFP Rodríguez által bemutatott fotóin látható a rendőrség (PNB) egyik tagja, akit a szélsőségesek által rádobott Molotov-koktél gyújtott fel.

Március 25-ig megvont mérleg szerint eddig tíz embert öltek meg tűzfegyverekkel, amikor megkísérelték megkerülni vagy felszámolni az autógumikból, szemétből és törmelékből felállított, szabad közlekedést akadályozó útzárakat.

Szintén most vasárnapi hír, hogy Venezuelába érkeznek az Unasur (Dél-amerikai Nemzetek Uniója) követei, és hogy egy második küldöttség Caracasba utazik, hogy részt vegyen az elnök, Nicolás Maduro által szorgalmazott nemzeti békekonferencián.

„A mi Dél-Amerikánk nyolc küldötte folytatja a munkát, melyet Nicolás Maduro elnök kért tőlük, hogy kísérjék, támogassák, és tanácsokkal lássák el a nemzeti békekonferencia párbeszédét, hogy sikerüljön véget vetni ennek a szélsőséges erőszakhullámnak, mely annyi fájdalmat és szenvedést okozott népünknek”, mondta a venezuelai küldött, Elias Jaua külügyminiszter a TeleSurnak adott nyilatkozatában.

Fordította: Zolcsák Attila

Forrás: Granma