Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) igazgatója, Rajiv Shah tegnap igazolni próbálta a ZunZuneo névre hallgató „kubai Twitter” létét, amit azért hoztak létre, hogy nyugtalanságot szítsanak a szigetországban.

A szenátus külföldi műveleteket felügyelő albizottságának meghallgatásán, Shah elmondta, hogy az Associated Press (AP) által a múlt héten leleplezett program diszkréten működött és be volt írva a kongresszusi költségvetési igazolások közé.

Ez a kijelentés feldühítette Patrick Leahy demokrata párti szenátort, aki azt mondta, hogy ő olvasta ezeket a dokumentumokat, és semmit sem tudott a projektről.

Rajiv Shah, az USAID igazgatója

A találkozót lebonyolító törvényhozási albizottságot vezető Leahy újra megkérdezte Shah-tól, hogy azok az emberek, akik a ZunZuneót használták Kubában, tájékoztatva voltak-e arról, hogy a programot az Egyesült Államok kormány a finanszírozza. Az USAID igazgatója így válaszolt: „Az emberek nem tudták.”

Amikor Leahy arra követelt választ Shah-tól, hogy az USAID programjai mindig olyan országokban működnek-e, ahol az Egyesült Államok nagykövetei és a nagykövetségi alkalmazottak tudnak róluk és belegyezésüket adják, Shah ezt válaszolta: „Ez a törekvés.”

Azt mondta, hogy az USAID alkalmazottai már felvették a kapcsolatot a felügyelő bizottsággal, hogy panaszt tegyenek, hogy az ilyen titkos programok kockázatnak teszik ki őket, mivel olyan következtetésekhez vezetnek, hogy az ügynökség hírszerző jellegű tevékenységeket végez.

Kuba külügyminisztériuma a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy az USA kormányának azon terveinek nyilvánosságra kerülése, miszerint egy „kubai Twittert” hoznak létre, hogy destabilizálják az országot, azt mutatja, hogy Washington továbbra is fenntartja a felforgató programjait Kuba ellen.

Forrás: Prensa Latina