Az Ukrán Nőszövetség az Energiaforrásokért tegnap levélben fejezte ki nagyrabecsülését az ukrajnai kubai nagykövetségnek azért a segítségért, amit Kuba nyújtott több mint 20 ezer a csernobili atomerőmű balesetének áldozatul esett gyermeknek.

A kubai nagykövetségen a szervezetet képviselő Lilia Piltiay kiemelte, hogy „ezt a gesztust egy kis ország tette, amelynek nemzetközi hatásköre és emberi jelentősége példa nélküli.”

Fidel Castro Csernobil belarusz áldozatait fogadja 1990. július 2-án

Piltiay elismerő levelet nyújtott át Ernesto Senti kubai nagykövetnek és más kubai diplomatáknak. Az eseményen jelen voltak a Komszomol (a Szovjetunió Kommunista Pártjának kommunista ifjúsági szövetsége) egykori tagjai, akik 1990 márciusában az első utat szervezték, valamint Kubában kezelést kapott fiatalok és szüleik is.

A jelenlévők közül néhányan felidézték a kellemes meglepetésnek az emlékét, amit akkor éreztek, amikor 1990. március 29-én az első 139 gyermek megérkezett a karibi szigetországba, és a José Martí Nemzetközi Repülőtéren a kubai forradalom vezetője, Fidel Castro fogadta őket.

Elmondták, hogy ma több ezer fiatal él normális életet, teljesen beilleszkedve a társadalomba, köszönhetően Kuba szolidaritásának, amely orvosi ellátást biztosított mintegy 25 ezer gyermeknek.

Senti nagykövet kiemelte a kubai kormány és a kubai nép kész folytatni ezt a projektet úgy, hogy az megfeleljen az aktuális eseményeknek Ukrajna legfiatalabb generációinak jólétéért.

Forrás: Prensa Latina