Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kiadta éves ország jelentését, amely Washington álláspontját tükrözi az emberi jogok más országokbeli állapotát illetően. A felsorolásban Nicaragua is szerepel.

A külügyminisztérium jelentése Nicaraguát különféle emberijog-sértésekkel vádolja, például azzal, hogy Nicaragua 2013-ban „jelentősen olyan politikát támogatott, ami az egypárti uralmat segítette elő, valamint kiterjedt korrupciót, többek között a rendőrségben, a Legfelsőbb Választási Bizottságban (CSE), a Legfelsőbb Bíróságon (CSJ) és más kormányszerveknél.”

Az Informe Pastran nicaraguai újság azt mondja, hogy a vádakat semmilyen bizonyítékok vagy konkrét példák nem támasztják alá, csupán meg nem nevezett „civil szervezetek” állításait idézik. Azonban ha közelebbről megvizsgáljuk az egész jelentést vannak benne példák, de pontosan azok, amelyekről alaposan beszámolt az a sajtó, amiről a jelentés azt állítja, hogy nem szabad.

Aminta Granera országos rendőr-főkapitány, az egykori apáca

Az amerikai külügyminisztérium bírálja Aminta Granera országos rendőr-főkapitány újbóli kinevezését, és azzal vádolja a rendőrséget, hogy előnyt élveznek benne az FSLN támogatói, és még vészjóslóbban megjegyzi, hogy jelen van köreiben a kábítószer-kereskedelem és a pénzmosás. [Granera, az egykori apáca, a közvélemény-kutatások szerint folyamatosan az egyik legnépszerűbb közéleti személyiség, és Nicaraguában, nem úgy mint Hondurasban, El Salvadorban és Guatemalában nagyrészt megakadályozták, hogy drogkartellek megvessék a lábukat az országban.]

A jelentés „általános korrupcióról” valamint „a szólás- és a sajtószabadság eróziójáról” beszél, és arról, hogy „a kormány megfélemlíti és zaklatja az újságírókat és a független médiát.” Azt is állította, hogy a kormány megpróbálta bezáratni az ellenzéki rádióállomásokat, és megszüntetni az ellenzéki rádió- és tévéműsorokat, anélkül, hogy „megnevezné, hogy melyik rádióállomásokról és melyik műsorokról” van szó, írja az Informe Patsran. [A szerk. megj.: Úgy tűnik, hogy a sajtószabadsággal kapcsolatos vádak „jolly joker” vádak Venezuela, Ecuador, Bolívia és Nicaragua, vagyis a Mi Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetsége (ALBA) együttműködésen alapuló kereskedelmi tömb tagországai ellen.]

Forrás: Nicaragua Network