A változások szükségessége állandó témája ma a választási beszédeknek Costa Ricában, mivel mindenki elismeri a korrupció gyakori előfordulását, a növekvő egyenlőtlenséget és a szegénység csökkentésére való képesség hiányát.

Henry Mora, az Állampolgári Akció Pártja megválasztott képviselőjének a Prensa Latinának adott nyilatkozata szerint a közép-balos szervezet kormányzati tervének három pillére ezeknek a problémáknak a megállítását és visszafordítását veszi célba.

Ezen politikai erő számára – amelynek jelöltje, Luis Guillermo Solis nyerte meg a február 2-i választásokat – elsőbbséget élvez a kemény harc a korrupció ellen az állam minden szintjén, beleértve az adóelkerülést is, mondta a képviselő az Interneten keresztül.

További célok közé tartozik a növekvő egyenlőtlenség visszafordítása és a több mint 320 ezer embert érintő mélyszegénység megszüntetése.

A Nemzeti Egyetem a Közép-Amerika, a Dominikai Köztársaság és az Egyesült Államok közötti Szabadkereskedelmi Egyezmény lehetséges hatásait bíráló tudományos munkái révén elismert közgazdász professzora szerint ezúttal néhány aspektus megkülönbözteti ezt a választási környezetet Costa Ricában.

Az tény, hogy Állampolgári Akció Pártja vehet részt az április 6-i második fordulón, és a baloldal növekedése két figyelemreméltó témája ennek a körképnek, mondta Mora.

Ez hozzájön ahhoz a másik új elemhez, annak lehetőségéhez, hogy 65 év után először nem a hagyományos pártok és szektorok nyerik az általános választásokat az országban.

Az egykoron közép-amerikai Paradicsomnak aposztrofált Costa Rica a legegyenlőtlenebb államok egyikévé vált Latin-Amerikában, és emiatt sokan távolmaradtak a szavazástól (több mint 31 százalék).

Ennek a számnak a csökkentése a legfőbb kihívások egyike a választások második fordulóján, amelyen az Állampolgári Akció Pártjának jelöltje fog megmérkőzni a főváros korábbi polgármesterével, Johnny Arayával, aki a hatalmon lévő Nemzeti Felszabadítási Párt jelöltje.

A soron következő választások győztese fogja vezetni az országot 2014 és 2018 között, és neki kell párbeszédet folytatnia, és megpróbálni konszenzust elérni a széttöredezett országgyűlésben, amelyet ideológiai törésvonalak szabdalnak, ami igazán megszokott Costa Rica történetében.

Írta: Isabel Soto Mayedo

Forrás: Prensa Latina