Luiz Inácio Lula da Silva korábbi brazil elnök kiemelte a nemrég a kubai Marielben megnyitott konténer terminál fontosságát a szigetország fejlődése szempontjából, miközben Raúl Castro kubai elnökkel bejárta a létesítményt.

A tegnapelőtti látogatáson Lula elmondta, hogy a terminál egy ipari forradalom lehetőségét teszi lehetővé Kubában, és számos új, jó minőségű terméket fejlesztő céget fog odavonzani, számolt be róla a Granma.

Azt is mondta, hogy büszke arra, hogy ebben a kubai beruházásban Brazília is szerepet vállalt, és részt vett a Havannától 45 kilométerre nyugatra fekvő Mariel Különleges Fejlesztési Zóna (MSDZ) létrehozásában.

Lula gratulált Raúl Castrónak ahhoz a döntéséhez, hogy modernizálja az országot, és világossá tette az Egyesült Államok Kuba elleni, több mint 50 éve fennálló gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi blokádja megszüntetésének szükségességét.

A korábbi brazil államfő megerősítette, hogy ennek az ellenséges intézkedésnek a felfüggesztése elengedhetetlen Kuba teljes fejlődéséhez.

Mostantól kezdve a folyamat meg fogja győzni a befektetőket, hogy azok a nagyszerű lehetőségek, amiket az MSDZ kínál elkezdődtek.

Másrészről Raúl Castro beszélt arról a munkáról, amit a munkálatok jogi kereteivel kapcsolatban elvégeztek, hogy mindent egy helyen lehessen megcsinálni, és jobb lehetőségeket teremtsenek a befektetőknek.

A konténer terminál első szakaszát a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) második csúcstalálkozója során nyitották meg Dilma Rousseff brazil elnök, Raúl Castro és más állami tisztviselők jelenlétében.

Forrás: Prensa Latina