Egy 34 éves férfi, Jimmy Vargas hétfőn meghalt, amikor részt vett egy ellenzéki utcai blokádban. Egyes ellenzéki vezetők és a média a kormányt hibáztatták, noha egy videó felvétel bizonyítja, hogy egy véletlen baleset történt. A blokádok eredményeként további két ember vesztette életét a héten.

Vargas a Camino Real lakónegyedben halt meg a Táchira állambeli San Cristóbalban. A CNN-hez eljuttatott képsorok szerint egy baleset történt. Ugyanakkor a CNN és más hírügynökségek folyamatosan Vargas édesanyjáról készült képsorokat sugározzák, amelyben ő a Nemzeti Gárdát és Nicolás Madurót hibáztatja a halálesetért.

{youtube}ctcpTWyhbmA{/youtube}

Az anya, Carmen González azt nyilatkozta: „Maduro és azok, akik körülötte vannak megölték őt (a fiát), ők azok, akik megölték, megölték őt, ők azok, akik arra adtak utasítást, hogy megöljenek minden venezuelait… és én ki fogok menni, és harcolni a fiamért, a fiamért, aki az országért halt meg, az ország szabadságáért harcolva."

A közösségi hálókon a történet úgy terjedt el, hogy Vargas balszemét kilőtték gumilövedékkel, míg más történetek azt állították, hogy a Nemzeti Gárda könnygázgránátja ölte meg őt.

Az El Nacional újság szintén a kormányt hibáztatta címoldalán: „Most hétfőn ketten haltak meg a GNB (Nemzeti Gárda) és a motorosok (kormányt támogató csoport) támadásai miatt”. A madurados.com címoldalán ez állt: „Egy újabb tragédia! A GNB gumilövedékes támadása miatt Jimmy Vargas meghalt San Cristóbalban.”

A New York Times hasonlóképpen cselekedett, amikor negyedoldalas színes fényképet közölt a hordágyon fekvő Jimmy Vargasról azzal a kommentárral, hogy „Carmen González, 58, sír a fia teste felett, aki hétfőn halt meg a rendőrséggel való összecsapásokban”.

Ugyanakkor az Últimas Noticias arról számolt be Vargas orvosa, Luis Díaz úgy nyilatkozott, hogy az áldozat súlyos traumás agysérülést (TBI) szenvedett, miután kiesett egy épület második emeletéről.

Vargas nővére, Jindry úgy nyilatkozott az NTN24-nek, hogy a bátyja azért esett ki az épület második emeletéről, mert a Nemzeti Gárda gumilövedékeket és könnygázgránátokat lőtt ki rá, ami miatt elvesztette az egyensúlyát. A videóban az látható, hogy megpróbál lemászni az erkélyről, amikor a párkányon megcsúszik, messze a Nemzeti Gárda tűzvonalától.

San Cristóbal ellenzéki polgármestere, Daniel Cebellos azt mondta közvéleménynek, hogy Vargast meggyilkolták. Hétfőn este azt tweetelte: „Tegnap este óta… a GNB brutális támadása folytatódik, több mint 10 sérült (3 golyó által) és egy 34 éves fiatalt meggyilkoltak.” Majd folytatta „Felkérem a MUD-ot (az ellenzéki koalíciót), hogy amíg folytatódik a népünk gyilkolása az utcákon, ne kössenek békét a kormánnyal. Az általuk javasolt párbeszéd egy nagy hazugság.”

A tények ismeretében is Cebellos ismételten tweetelt szerdán reggel: „Mi elkísértük Jimmy Vargast és a családját ebben a bánattal teli pillanatban. Elutasítjuk az erőszakot és az elnyomást.” Cebellos hozzáadott egy képet Vargas temetéséről.

Táchira kormányzója, Vielma Mora azzal vádolta meg Cebellost, hogy egy temetést felhasználva „hangolja” az embereket a „nemzeti kormány ellen”.

„Egy állampolgár, aki nyugodjon békében, kiesett a második emeletről egy erőszakos zavargásban, miután úgy tűnik, hogy elvesztette az egyensúlyát… tudják mit csinált San Cristóbal polgármestere néhány emberrel együtt? Körbe parádéztak vele a városban, mint egy hadizsákmánnyal.”

Közben egy másik haláleset is történt az erőszakos ellenzéki blokádok miatt. Az El Carabobeño beszámolt arról, hogy egy motor kedden este meghalt, miután beleütközött egy barikádba. A 29 éves Eduardo Anzola azonnal meghalt az újság szerint, mivel a sötétség miatt nem látta a barikádot. Két másik ember halt már meg azért, mert beleütközött barikádokba, egy Caracasban és egy Médirában, míg egy motorosnak a torkát vágta el egy a barikádból kiálló drót.

Hétfőn az Alba Ciudad és a Panorama arról számolt be, hogy a 32 éves Antonio Valbuena belehalt egy fejlövésbe Maracaibóban. Valbuena részt vett egy motoros tüntetésen, de amikor megpróbáltak egy felállított barikádot elmozdítani az útból, hogy a felvonulásuk tovább haladhasson. Egy szemtanú szerint ekkor „egy ember feketemaszkban előjött, és elkezdett lövöldözni, és az egyik lövedék halálosan megsebesítette Antoniót.”

Írta: Tamara Pearson

Forrás: venezuelanalysis.com