Dilma Rousseff brazil elnök elutasított minden olyan törekvést, ami összehasonlítani szeretné a venezuelai helyzetet az ukrajnai válsággal, ahol ellenzéki csoportok megbuktatták Viktor Janukovics elnököt.

Nem Brazília feladata, hogy megvitassa Venezuela történetét vagy azt, hogy mit kellene csinálniuk, mert ellenkezne azzal, amit mi külpolitika címén védelmezünk, de figyelembe kellene venni azt a haladást, amit ez az ország az egészségügy és az oktatás terén elért, mondta Rousseff Brüsszelben a helyi sajtóértesülések szerint.

Brazília és az egész régió számára nagyon fontos, hogy Venezuelára „a társadalmi fejlődés szempontjából” tekintsünk, hangsúlyozta.

Az ukrán válsággal kapcsolatban azt mondta, hogy amikor politikai űr van, akkor azt valószínűleg mások fogják betölteni, ezt pedig káosznak nevezik, annak minden gazdasági, társadalmi és politikai rombolásával együtt.

Venezuela esetében ez nagyon más, „a helyzet nem hasonlít Ukrajnáéhoz”, és mi, Latin-Amerikában mindig a demokrácia védelmének álláspontján vagyunk, és ez a jövőben is így lesz, mondta.

Rousseff tegnapelőtt magas rangú tisztviselőkkel, José Manuel Barrosóval (Európai Bizottság) és Herman Van Rompuyjal (Európa Tanács) találkozott.

Forrás: Prensa Latina