Vasárnapi ígéretéhez híven Leopoldo López venezuelai szélsőjobboldali politikus, a Népi Akarat pártjának vezetője nagy ellenzéki felvonulást tartott Caracasban kedden. Ezt követően átadta magát a Nemzeti Gárdának, mivel napokkal korábban letartóztatási parancsot adtak ki ellene uszítás, nyilvános megfélemlítés, a közvagyon megrongálása és szándékos emberölés vádjával. Ezzel egy időben az ellenzék és a kormánypárti aktivisták is nagy demonstrációkat tartottak.

López és az ellenzéki tüntetések

A López-féle felvonulás úti célja az igazságügyi minisztérium lett volna, de annak elérését a kivezényelt rendőrség megakadályozta, mert félő volt, hogy összecsapnak, az alig pár háztömbbel arrébb felvonuló kormánypárti menet résztvevőivel. A felvonulás ehelyett Chacaóban ért véget.

A demonstráció végén López közölte, hogy átadja magát „az igazságtalan igazságszolgáltatásnak, egy korrupt igazságszolgáltatásnak.” A fent említett elfogatóparancsot a múlt szerdai, három halálos áldozattal és több tucatnyi sebesülttel járó tüntetés után adták ki ellene, amelynek során erőszakos konfrontációra került sor erőszakot alkalmazó ellenzéki csoportok, a biztonsági erők és néhány esetben chavista szimpatizánsok között.

López már 2002-ben is részt vett a Chávez elleni meghiúsult puccskísérletben. Akkor López tartóztatta le Ramón Rodríguez Chachin belügyminiszter. 2011-ben eltiltották közhivatal gyakorlásától, miután kiderült, hogy állami forrásokat sikkasztott el mialatt 2000 és 2008 között Chacao polgármestere volt.

Szombaton az Egyesült Államok kormánya bírálta a López ellen kiadott letartóztatási parancsot.

Február 19-i kormányellenes tüntetés képei

Kedd délután Nicolás Maduro elnök elmondta, hogy Lópezt egy „Caracason kívüli börtönbe szállítják, és felelni fog az akcióiért.” „Azt tudom mondani az édesanyjának és az édesapjának, hogy noha ellenünk vannak, oda fogunk figyelni a fiuk testi épségére” – jelentette ki Maduro. Ezzel arra az ellenzékiek körében állítólag terjedő tervre utalt, miszerint megölik Lópezt, hogy ezzel előbbre vigyék az ügyüket.

Maduro elmondta, hogy Diosdado Cabello képviselő „személyesen” megy Lópezzel, hogy „vigyázzon a biztonságára.”

Az ellenzék nagy és békés felvonulást tartott Méridában és az ország más városaiban. A felvonulók az inflációt, a korrupciót és a magas bűnözési rátát jelölték meg elégedetlenségük okaiként.

„Tizenöt éve élünk ebben, ami gyakorlatilag egy diktatúra. A diákok felkeltek egy hete, de ez nem egynapos küzdelem, eltarthat hónapokig is. Ott vannak példaként a török és az egyiptomi események… változást akarunk egy újfajta kormányt” – fogalmazott José Miguel modern nyelvek szakos hallgató a venezuelanalysis újságírójának, Ewan Robertsonnak a méridai felvonuláson.

Közben az üzletasszony Yolibeth ezeket mondta a VA.com-nak: „Élelmiszerhiányok vannak, sokáig kell sorban állnunk, és ez nem fair, mert Venezuela egy gazdag ország.”

A PDVSA munkásainak felvonulása

Szintén kedden Caracasban demonstrációt tartottak az állami olajvállalat, a PDVSA munkásai is, amelyet a FUTPV szakszervezet szervezett. A felvonulás a békéért tartották, és hogy átadjanak egy új kollektív szerződésre vonatkozó javaslatot. A Plaza Venezuelától vonultak a Miraflores elnöki palotához, és más kormánypárti szimpatizánsok is csatlakoztak hozzájuk.

„Mi, olajmunkások, nem fogadunk el olyan elnököt, akit nem a venezuelai emberek választottak meg, és fenntartjuk a jogot, hogy akciókat szervezzünk abban az esetben, ha valami történne Nicolás Maduro elvtárssal” – mondta a szakszervezet elnöke, Wills Rangel.

„Ahhoz viszont senkinek sincs joga, hogy egy országot pszichológiai háborúnak és pszichológiai erőszaknak tegye ki.” – mondta Maduro, amikor részt vett a felvonuláson délután.

„Az egyedüli módja a fasizmus kezelésének itt és a világon mindenhol, az igazságosság” – monda. „Ha a világ párbeszédet akar látni, akkor itt van, a tömegekkel, a fiatalokkal, a nőkkel, de nem az elittel” – fogalmazott.

Február 19-i kormányellenes tüntetés képei

„Ez a nép északtól délig mindenhol, kelettől nyugati fel fog kelni, ha a burzsoáziának sikerül puccsal magához ragadnia a hatalmat” – zárta a szavait.

A Correo del Orinoco szerint Maduro kedden délután aláírta a kollektív szerződést a PDVSA-val.

Kormánypárti nagygyűlések

A Venezuelai Egyesült Szocialista párt „békés” gyűléseket szervezett szerdán az ország főbb terein.

Méridában százak gyűltek össze a Bolívar téren, ahol egész nap zenét és beszédeket hallgattak, újságot olvastak, valamint Chávez „Kék könyvét”, amit ott osztogattak.

„Azóta, amióta Chávez hatalomra került, ők [az ellenzék] megpróbálta ellehetetleníteni az életet, hogy ne tudjunk kormányozni… azért vagyunk itt, hogy megvédjük a forradalmat” – mondta Luis Martínez, a Merida állambeli kormány főtitkáre.

Kedd éjszaka erőszakos csoportok megtámadták az állami vezetésű Venetur Szállodát Méridában, kövekkel és üvegekkel dobálták meg, és robbanást idéztek elő a PDVAL élelmiszerosztó program irodájában a Mérida államban található Tovar nevű kisvárosban.

„egy ilyen feszült szituációban is az ellenzék még mindig guarimbát [erőszakos zavargásokat] csinál, ami világosan tervezett és szervezett. Azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy az ők a gazdasági helyzettel elégedetlen emberek, de valójában ők a jobboldal, ami puccsot akar végrehajtani. Mérida női kollektívája elutasítja ezt, mert nagyon sok választásunk volt, és az ellenzék ezeken veszített. Vannak békés módszerei tiltakozásnak, amelyeket az alkotmány határoz meg” – mondta Kristi Morales, a kollektíva tagja a VA-nak.

Az USA reakciója

Arra a hírre, hogy vasárnap bejelentették, hogy Venezuela kiutasít három amerikai diplomatát, az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Jen Psaki elmondta, hogy az Egyesült Államok kormánya akciókat „fontolgat” Venezuela ellen.

Maduro azért utasította ki a diplomatákat, mert állítólag „összeesküvést szőttek” a kormány ellen, és kapcsolatot tartottak fent erőszakos ellenzéki csoportokkal.

Psaki azzal vádolta a dél-amerikai ország kormányát, hogy a kiutasítást „figyelemelterelésre” használta, és „az Egyesült Államokat és a nemzetközi közösség más tagjait hibáztatja a venezuelai eseményekért”. Ezenkívül úgy vélte, hogy a venezuelai kormány nem foglalkozik elég „komolyan” a jelenlegi helyzettel.

Szerda: Fokozódó erőszak

A Leopoldo López letartóztatását követő napon, szerdán a kormány-ellenes demonstrációk újabb halálos áldozatokat követeltek.

López körülbelül száz támogatója gyűlt össze Caracasban annál a bíróságnál, ahova várhatóan szállították. Azonban olyan híresztelések kaptak szárnyra, hogy az utolsó pillanatban egy katonai börtönbe szállították, mert az kormány aggódott a biztonságáért. López ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy az átszállítás illegális volt.

A letartóztatás hatására szerdán az erőszak folytatódott, és legalább két újabb halálos áldozatról érkeztek jelentések.

Február 19-i kormányellenes tüntetés képei

Egy személyt állítólag lövések öltek meg, és további négy megsérült az utcai harcokban a Bolívar állambeli Ciudad Guyanában. Két sérült lőtt sebeket kapott a helyi média szerint. Szerda reggel több ezer ipari munkás vonult át kora reggel a városon a kormányt támogatva. Az Últimas Noticias beszámolója szerint a halálos áldozatokkal járó összecsapásokra akkor került sor, amikor „motorosok” megpróbálták áttörni az ellenzéki barikádokat.

Genesis Carmona egyetemi hallgató és modell szintén elhunyt egy orvosi központban, miután a Valenciában, Carabobo állam fővárosában egy összecsapásban halálos lövést kapott.

Egy fegyveres csoport megtámadta kormány tulajdonában lévő energiacég, a Corpoelec székházát Carabobóban. A Nemzeti Gárda egyik kapitánya is lövést kapott az incidens során.

Egy másik ember is lőtt sérüléseket szenvedett el, amikor egy ellenzéki csoport megtámadta a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) carabobói irodáit, mondta Francisco Ameliach kormányzó.

„Arra kértem a tagságunkat, hogy ne konfrontálódjanak” – jelentette ki Ameliach.

Három másik személy is megsérült, amikor fegyveres csoportok Molotov-koktélokkal megtámadtak egy kormányépületet Táchira államban. Az állam szocialista kormányzója, Vielma Mora „alacsony intenzitású háborúnak” nevezte az ellenzéki támadásokat. Mora elmondta, hogy a biztonsági erőket is érték rajtaütéses támadások, amelyek során autókból tüzeltek rájuk. A fegyveres támadók újságírókat is célba vettek, mondta Mora.

A jelentések szerint az ellenzéki csoportok útzárakat is felállítottak, amelyek következtében egy idős beteg hölgy meghalt a mentőautóban mert az nem tudott eljutni vele időben a kórházba.

Hírösszefoglalónk a venezuelanalysis.com cikkei alapján