A venezuelai hírszerzés egyik tagját letartóztatták a múlt szerdai, három halálos áldozattal járó caracasi erőszakos összecsapások kapcsán, számolt be róla az egyik venezuelai napilap.

A vizsgálat már folyamatban van, hogy pontosan meghatározzák azon események pontos egymásutániságát, amelyek két ember meggyilkolásához vezettek: Bassil Dacosta, az ellenzék támogatója, míg Juan Montoya chavista volt. Nicolás Maduro elnök úgy nyilatkozott, hogy mindkettejüket ugyanazon fegyver ölte meg.

A gyilkosságok két háztömbnyire történtek a főügyészség Caracas központjában található irodájától, ahol a felvételek tanúsága szerint erőszakos támadásokat hajtottak végre. Az eseményekre azután került sor, hogy egy diákok vezette menet vonult át a környéken, de a többség már hazaindult.

A Bolivári Hírszerzési Szolgálat (SEBIN) tisztjének letartóztatásáról szóló információ egy eddig meg nem nevezett „katonai forrásból” került a magántulajdonú Últimas Noticias nevű laphoz. Az információ szerint a letartóztatott tiszt egy olyan csoportnak a tagja volt, amely megtagadta Maduro elnök azon parancsát, hogy nem hagyhatják el a szervezetük központját. A lap azt is hozzáteszi, hogy a tiszt neve Melvin Eduardo Collazos Rangel, és szombaton tartóztatták le.

Melvin Eduardo Collazos Rangelt felvételekről azonosították

Az Últimas Noticias vizsgálódó csapata közzétette a VeneA hivatalos felvételeinek összeállítását, amelyen az látható, hogy legalább hét civil és SEBIN tiszt tüzet nyit egy ellenzéki csoportra azon a területen, ahol Bassil Dacosta elhunyt. A videó „kétes elemek” listájával fejeződik be, amelyet a csoport szerint meg kell válaszolni ahhoz, hogy meggyőződhessünk a történésekről, hogy meg tudjuk állapítani, hogy ki gyilkolta meg Dacostát és Montoyát.

Vasárnap este egy országos sugárzású műsorban Maduro elnök megerősítette, hogy a SEBIN tisztjeinek egy csoportja megtagadta azon utasítását, hogy szerdán maradjanak zárt térben.

„A SEBIN tisztjeinek volt egy csoportja, akik közvetlenül megszegték a szervezet igazgatójának parancsát… hogy maradjanak a körleteikben, és ne menjenek ki az utcára. Az nap korán reggel arra utasítottam a SEBIN-t, hogy maradjanak a körleteikben” – magyarázta Maduro.

Maduro azt is hozzátette, hogy a szerdai összecsapások hátterének felderítése már „nagyon előrehaladott”, és azt közvetlenül a szövetségi ügyészség és egy rendőrségi tudományos nyomozó szerv (CICPC) vezeti. Az elnök korábban közzétett fényképeket és videókat többek között a legfőbb ügyészség irodája elleni, de más erőszakos cselekedetekről is.

Írta: Ewan Robertson

Megjelent: venezuelanalysis.com