Nicolás Maduro venezuelai elnök kiutasított három konzulátusi tisztviselőt az országból a konzervatív ellenzékkel való feltételezett összeesküvés miatt. Közben Leopoldo López ellenzéki vezető bejelentette, hogy újabb felvonulást fog szervezni ma a kormány ellen Caracasban.

Maduro elnök egy késő esti tévéadásban tájékoztatta az országot azon döntéséről, hogy kiutasítja az amerikai diplomatákat. Azt mondta, hogy a tisztviselők venezuelai magánegyetemeken szerveztek gyűléseket azzal a történettel, hogy „vízumokat ajánlanak fel.”

„Mivel a furcsa találkozóik voltak (a diplomatáknak – a szerk.), úgy döntöttünk, hogy tiszteletben kell minket tartani… menjenek Washingtonba és szervezkedjenek ott, és egyedül hagyják el Venezuelát!” – jelentette ki Maduro. A konzulátusi tisztviselők 48 órát kaptak, hogy elhagyják az országot.

Az Egyesült Államok kormánya tegnapelőtt visszautasította a vádakat. „Az a gyanúsítás, hogy az Egyesült Államok segíti a tüntetők szerveződését Venezuelában alaptalan és hamis. (…) Venezuela jövőjéről a venezuelai embereknek kell dönteniük” – mondta az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Szombaton az amerikai külügyminiszter, John Kerry bírálta a venezuelai kormányt amiért letartóztatások voltak az éppen zajló ellenzéki tüntetések és erőszak során, és amiért letartóztatási parancsot adtak ki Leopoldo López ellenzéki vezető ellen, akit a múlt szerdai caracasi erőszakos összecsapásokban játszott állítólagos szerepéért köröznek. Kerry úgy fogalmazott, hogy ezek a lépések „dermesztő hatással voltak a békés véleménynyilvánítás állampolgári jogaira.”

A február 12-i tüntetés képei

Aznap a venezuelai belügyminisztérium bejelentette, hogy százhúsz embert tartóztattak le az erőszakos tüntetésekkel kapcsolatban, de csak tizennégyen maradtak őrizetben, akiket konkrét bűncselekményekkel, például fegyverviseléssel és rendőrségi járművek felgyújtásával vádoltak meg.

Tegnapelőtt a venezuelai kormány válaszolt Kerry bírálataira, azt állítva, hogy azok „Washington újabb manőverei az erőszakos csoportok a venezuelai demokrácia destabilizálására az elmúlt napokban tett kísérleteinek támogatására és legitimizálására.”

Maduro elnök azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok a nyugati féltekéért felelős külügyminiszter-helyettese, Alex Lee Venezuela az Amerikai Államok Szervezetébe akkreditált nagykövetét, Roy Chadertonnak egy listányi „követelést” nyújtott be arra vonatkozóan, hogy a venezuelai kormánynak hogyan kellene eljárnia.

Maduro szerint ezek az „instrukciók” a következők voltak: engedjenek mindenkit szabadon, akit ezeken a tüntetéseken letartóztattak, ejtsenek minden vádat Leopoldo López ellen, és kezdjenek tárgyalásokba az ellenzékkel. A venezuelai elnök az Egyesült Államoknak címzett válaszában úgy fogalmazott, hogy ezek a követelések „arcátlanok” és „elfogadhatatlanok”, és hogy ő „nem fogad el semmilyen fenyegetést senkitől.”

„Ha bárkinek is kétsége lenne efelől, Venezuelában egy terv zajlik politikai válság előidézésére és egy államcsíny igazolására. Nekünk, hazafiaknak világossá kell tennünk, hogy hova állunk, és mit képviselünk ebben a történelmi pillanatban” – jelentette ki az elnök. Visszavágott az Egyesült Államoknak, mondván, hogy az USA kormányának az emberi jogok azt jelenti, hogy „a jobboldalnak joga van megdöntenie törvényes kormányokat.”

A venezuelai-amerikai kapcsolatok fagyossá váltak az elmúlt tizenkét évben, mivel Venezuela azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy összeesküdött az ellenzékkel és nem tartja tiszteletben az ország szuverenitását. Tavaly szeptemberben Maduro már egyszer kiutasított három amerikai diplomatát Caracasból állítólagos összeesküvés miatt. Az Egyesült Államok hasonlóképpen válaszolt, és elrendelte, hogy három venezuelai diplomáciai tisztviselő hagyja el az országot.

Eva Golinger ügyvéd és újságíró nyomozása felfedte, hogy az Egyesült Államok pénzzel és tanácsokkal látta el az ellenzéket a bolivári korszakban. „Az Egyesült Államok 2014-es költségvetése ötmillió dollárt tartalmaz a venezuelai ellenzéki csoportok számára (plusz még azt, amit magánúton juttatnak neki)” – twittelte Golinger tegnapelőtt amerikai kormányzati dokumentumokat idézve.

López újra felvonul

Leopoldo López ellenzéki vezető bejelentette, hogy ma újabb ellenzéki felvonulást tart, és „megmutatja az arcát” a kormánynak. López azóta bujkál, amióta elfogató parancsot adtak ki ellene a múlt szerdai erőszakos összecsapások után, amelyek három halálos áldozattal jártak. Uszítással és erőszakos cselekmények elkövetésével vádolják, de ő minden vádat tagad.

López az egy mozgalmat vezet az ellenzéken belül, amelyet az elmúlt hetekben „A Kijárat”-nak neveztek, és ami utcai mozgósításokkal próbálja lemondásra kényszeríteni a kormányt.

Az ellenzék békés tüntetéseket tartott számos venezuelai városban, de az ellenzéki támogatók egy csoportja utcai harcokba bonyolódtak a rendőrséggel és egy sor erőszakos akcióval állampolgári nyugtalanságot keltettek. Mind a békés, mind az erőszakos ellenzéki gyűlések továbbra is naponta előfordulnak Caracasban és Venezuela más részein.

Leopoldo López

A #Resistance18F jelzéssel tegnapelőtt a Youtube-ra feltöltött egyik videón López azt mondja, hogy kedden, azaz ma „békés” felvonulást fog tartani a támogatóival Caracas belvárosában, és ezt követően egyedül bemegy a belügyminisztériumba. „Ha olyan döntés született, hogy engem illegálisan (sic) bebörtönözzenek, akkor ott leszek, hogy vállaljam a büntetést, és az állam gonosz döntését” – jelentette ki.

López azt is elmondta, hogy egy petíciót fog átadni a kormánynak, amelyben kéri az erőszakos események során letartóztatottak szabadon engedését, valamint az „elnyomás és az üldöztetés felfüggesztését.”

Eközben Maduro elnök tegnapelőtt megismételte azt az állítást, hogy az ellenzék stratégiája „puccskísérletet” jelent. Arra kérte a támogatóit és a társadalmi szervezeteket, hogy „töltsék meg az ország városainak tereit” politikai, kulturális és zenei programokkal, hogy ezzel is megakadályozzák, hogy a „fasizmus” visszatérjen Venezuelába. Ma reggelre a Caracas központjában lévő Plaza Venezuelára koncertet szerveztek.

Továbbá a szintén Caracas központjában lévő Libertador önkormányzat kormánypárti polgármestere, Jorge Rodríguez tegnap elmondta, hogy az ellenzék nem kérelmezte a területen való felvonulást, és így nincs is engedélye a felvonulásra a belügyminisztériumhoz.

„Nem fogjuk engedni, hogy a gyűlölet végigsöpörjön városunkon, sem pedig azt, hogy uszítsanak és erőszakos cselekményeket hajtsanak végre” – mondta a polgármester.

Miguel Rodríguez belügyminiszter is azt mondta, hogy Lópeznek nem kellene a minisztériumba mennie, mivel a főügyész kompetenciája a letartóztatása és ügyének tárgyalása.

López politikai pártja, a Népi Akarat (VP) más ellenzéki erőket is felszólított a hozzájuk való csatlakozásra, és arra kérte a katolikus egyházat, a külföldi diplomatákat és a „nemzetközi közösséget”, hogy csatlakozzanak és figyeljék meg az eseményt.

A Népi Akarat koordinátora, Carlos Vecchino azt mondta, hogy a felkérés célja a felvonulás „nyugalmának” biztosítása. „Az állam felelőssége, hogy garantálja minden demonstráló biztonságát és mi azt akarjuk, hogy ez a lehető legátláthatóbban történjen” – fogalmazott.

Eközben az ellenzéki kormányzó, Henrique Capriles tegnapelőtt megismételte, hogy hamarosan ő is összehív egy másik felvonulást. A kormányt hibáztatta a közelmúltbeli utcai erőszakért, azt állítva, hogy „beszivárogtak” az ellenzéki tüntetők közé.

Jorge Arreaza alelnök tegnapelőtt vitatta az ilyesfajta vádakat, és úgy fogalmazott, hogy inkább a Demokratikus Egység (MUD) koalíció „képzi ki és irányítja” a szélsőséges csoportokat. „Ismerjétek el az igazságot, és tartsátok magatokat távol az erőszaktól” – figyelmeztetett a Twitteren.

Írta: Ewan Robertson

Forrás: venezuelanalysis.com