Delcy Rodríguez kommunikációs és információs miniszter a napokban elmondta, hogy a médiumok részét képezik a puccsterveknek, és aláássák a mindennapos venezuelai erőszakról szóló párbeszédet.

Twitter-fiókján keresztül a miniszter azt írt, hogy „a puccsban résztvevő média hamis híreket terjeszt eltűnésekről és kínzásokról az országban.”

Manipulált kép a venezuelai közösségi médiában

Egy másik online üzenetében azt kérdezi, hogy ki hihet az állítólagos békés diákoknak, miután az egyértelműen erőszakos jelenetek elborították a nagyobb városokat.

Azt is elmondta, hogy „rengeteg fényképet küld a külföldi tudósítóknak, hogy lássák, hogy a valóságot mondják-e el a venezuelai történésekről.”

A dél-amerikai állam napok óta erőszakhullámot él át, amelyben a szélsőjobboldal által vezetett destabilizáló csoportok beépültek a diáktüntetésekbe, és erőszakos támadásokat hajtottak végre számos városban, amelyek szerdán három halálos áldozatot és hatvanhat sebesültet követeltek.

Közben az Internetet elárasztották brutális elnyomó erőszakot ábrázoló képek a venezuelai események kapcsán, majd egyből a cáfolatok is, amelyek rendre leleplezik a manipulációkat ezekkel a képekkel kapcsolatban. Rengetegről kiderült, hogy azok a világ más pontjain, nem egyszer kemény háborús övezetekben, például Szíriában készültek, és most ezeket venezuelaiként próbálják "eladni", hogy ezzel igazolják a tüntetések jogosságát.

A Prensa Latina cikke alapján