Ukrán tudósok és vezetők érdeklődtek hétfőn a Grupo Empresarial de Producciones Biofarmacéuticas y Químicas de Cuba (Labiofam) által kifejlesztett rák elleni gyógyszerek hatékonysága felől, tudatta Kijevben a Labiofam szakembere, Alexis Díaz.

A skorpióméregben lévő peptidek hatékonyak bizonyos rákfajták kezelésében, és a Labiofam azon dolgozik, hogy ezekhez a természetes gyógyszerekhez kémiai módszerekkel hozzájusson, magyarázta Díaz.

Az ukrajnai Kubai Nagykövetségen tartott találkozón résztvevők tudták, hogy már számos onkológiai megbetegedések ellen felhasználható bizonyított hatékonyságú daganat elleni peptidet kifejlesztettek, és most igyekeznek nagyobb mennyiségben gyártani.

Ezen gyógyszerek használatának lehetséges kilátásait keressük, nem csupán járulékos kezelésben és az életminőség javításában, de megelőző kezelésekre is azoknál a családoknál, amelyeknél öröklődik a rákra való hajlam, mondta Diaz.

Ukrán kutatóintézetek és gyógyszeripari vállalatok képviselői hajlandóságukat fejezték ki a Kubával ezen a téren létesítendő együttműködést illetően, tudatta a diplomáciai misszió.

Hasonló szándékokat fejeztek ki José Antonio Fraga, a Labiofam vezérigazgatója ukrajnai látogatásakor, aki elmondta, hogy a termékkel kapcsolatosan elért eredmények szerint a készítményt egyaránt lehet alkalmazni embereken, az állattenyésztésben és a mezőgazdaságban is.

Fraga Ukrajnában munkamegbeszéléseket tartott az állat- és növény-egészségügyi központban, a külügyminisztériumban, a Nemzeti tudományos Akadémián és Orvostudományi Iskolában valamint a Kereskedelmi- és Iparkamarában.

Forrás: Prensa Latina