A Simón Bolívar latin-amerikai szabadságharcos születésének 227. évfordulója alkalmából - amely nemzeti ünnep Venezuelában és Ecuadorban - rendezett caracasi emlékünnepségén mondott beszédében a venezuelai elnök kifejtette: "Tudom, halálra vagyok ítélve, de nem engedek a zsarolásnak és a fenyegetéseknek, és arra szólítom a venezuelai népet, hogy ne engedjen, ne hagyja magát összezavarni, sem megfélemlíteni".

bilde.jpg 

Chávez azt magyarázta, hogy a meggyilkolására szőtt terveket a jelenlegi nemzetközi körülmények közé kell helyezni, tekintettel kell lenni arra, hogy "az Egyesült Államok sorozatos lépéseket tesz a feszültség növelésére a világon". Ennek konkrét tűzfészkei vannak, olyanok mint Irán, Korea, a Gázai övezet, Irak és Afganisztán.

Legutóbb azzal próbálták megvádolni Venezuelát, hogy "védelmezi a terroristákat és a drogkereskedőket". Chávez szerint ezekkel a szemfényvesztésekkel akarják felkészíteni a nemzetközi közösséget az agresszió elfogadására, ugyanúgy, mint ahogy történt ez az Irak elleni invázió előtt a tömegpusztító fegyverek ügyének előkészítésével.

Chávez személyes értesüléseire hivatkozva azt állította, hogy a Venezuela megtámadásról szóló döntés már folyamatban van, és az akcióban "az Egyesült Államok hadereje közvetlenül részt fog venni". A venezuelai elnök nyíltan utalt ennek kapcsán arra a hét kolumbiai katonai bázisra, amelyet szerződés alapján használhat az Egyesült Államok, továbbá a Costa Ricában és Panamában állomásozó amerikai csapatokra.

A venezuelai elnök csütörtökön jelentette be, hogy országa "megszakít minden kapcsolatot" Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. Az ügy előzménye, hogy a kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítván, hogy ezek alátámasztják mintegy másfél ezer, köztük öt vezető kolumbiai gerilla titkos táborozását Venezuela területén.Chávez amerikai sugallatra készült hamisítványoknak minősítette a bemutatott képeket és térképeket, és azt is hozzátette, hogy szerinte az Amerikai Egyesült Államok Kolumbiát felhasználva szeretné aláásni Venezuela integrációs erőfeszítéseit.