A múlt hétvégén és az elmúlt napokban folytatódott az ellenzék erőszakos csoportjainak tüntetése, aminek köszönhetően Mérida és Táchira államok része zárva maradt, az eseményeknek pedig több sérültje volt.

Hétfőn ellenzéki diákok és fiatalok – néhányan fegyverrel – vonultak át Mérida város központján, és tüntettek kormányzati épületek előtt, valamint a közeli Ejido városában is megmozdulásokra került sor. A tüntetők azt kiabálták, hogy „Maduro azonnal mondjon le!”

Denys Gómez, a kormányzó szóvivője szerint az egyik diákot áramütés érte, amikor kődobálás közben egy vezetéket talált el szerencsétlenül, ami miatt kórházba is került.

Szemtanúk a venezuelanalysis.com-nak elmondták, hogy tanúi voltak annak, amint a tüntetők éleslőszerrel nyitottak tüzet válogatás nélkül az épületekre, kövekkel dobálták azokat, és megpróbálták megrohanni a város középpontjában álló közösségi házat.

Kedden a venezuelanalysis.com tudósítója látta, amit símaszkos személyek autósokat arra kényszerítettek, hogy álljanak meg Mérida város útkereszteződéseiben. Az álarcos tüntetők a buszon utazókat fegyverrel kényszerítették, hogy szálljanak le, és megdobálták a kereszteződéseken áthaladó autósokat.

Miközben erről az esetről beszámolót készített, a venezuelanalysis.com újságíróját három fegyveres tüntető tartóztatta fel, akik azzal fenyegették meg őt, hogy megölik, valamint megpróbálták kirabolni is. „Add ide a fényképezőgépedet, vagy megölünk” – ordították neki többször is a tüntetők.

A közösségi hálókon és a magántulajdonban álló médiában a tüntetők a megmozdulásaikat megpróbálták „békésnek” beállítani, és azt állították, hogy valójában a rendőrök nyomják el őket. Valójában legalább három rendőr megsérült, és számos megfigyelő arról számolt be, hogy az útlezárásokat felszámolni próbáló rendőrökre rátámadtak az ellenzéki diákok.

A tüntetők fegyver- és kőhasználatáról több videó is elérhető az interneten. Maga Mérida állam kormányzója, Alexis Rámirez is nyilvánosságra hozott egy képet, amin egy felfegyverzett tüntető látható. A kormányzó hozzátette azt is, hogy a diákot már letartóztatták, és azt állította, hogy a szélsőjobboldali ellenzéki vezető, Villca Fernández 150 bolivárt fizetett fejenként a tüntetőknek. Szinte az összes ellenzéki diáktüntető símaszkban vett részt a megmozdulásokon, ami nem a feltételezhetően békés szándékukat bizonyította.

Az El Universal újság arról számolt be, hogy két tüntetőt tartóztattak le, valamint egy állami rendőrt – José Suárezt – egy tüntető megsebesítésért.

Táchira államban a múlt heti erőszakos tiltakozásokat követő öt letartóztatás miatt ismételten utcára vonultak az ellenzékiek társaik szabadságon bocsátását követelve. Emellett Táchira Műszaki Egyeteme mellett gumikat égettek.

A caracasi Chacaóból az Aporrea arról számolt be, hogy vasárnap nagyjából húsz ember zárta le főutat, ezzel gátolva például a mentők munkáját, valamint más csoportok is tiltakoztak a közelben.

Az ellenzék belső megosztottsága és a tüntetési tervek

Villca Fernández, a szélsőjobboldali Libération diákcsoport országos koordinátora, aki egyike volt azoknak, akik 2011-ben éhségsztrájkolással tüntettek az állítólagos „politikai foglyok” szabadon engedéséért (majd közben evésen kapták), nyilatkozott az NTN24-nek múlt pénteken. Azt állította, hogy a tüntetések a „közbiztonság hiánya” miatt vannak.

Majd ehhez hozzátette: „Madurónak meg kell értenie, hogy a diákmozgalmak sosem fogják őt elnökként elismerni… le kellene mondania, és addig leszünk az utcákon, amíg vissza nem nyerjük a szabadságunkat”, majd arra szólított fel minden venezuelait, hogy vonuljon az utcákra, és emelje fel a hangját az erőszak ellen. Milyen véletlen, hogy a tüntetők követelései és tervei egybeesnek a Leopoldo López vezette Népi Akarat Pártjának törekvéseivel…

Hétfőn maga López is egy kisebb incidensbe keveredett. A caracasi repülőtérről szeretett volna Táchirába utazni, ahol beszédet tartott volna, azonban állítása szerint a kormány ezt megakadályozandó egyszerűen törölte a járatát. Ezzel szemben a hatóságok arról számoltak be, hogy López fizikailag akarta bántalmazni a személyzetet, és ezért voltak kénytelenek törölni a járatot. A kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) vezetője, Diosdado Cabello azt nyilatkozta, hogy Lópezt emiatt bíróság elé is fogják állítani.

Az ifjúsági miniszter, Victor Clark úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők csak egy kisebbséget jelentenek, és egyáltalán nem képviselik a venezuelai fiatalságot, akik békét szeretnének, és egyetemen tanulni. Venezuela Központi Egyeteme (UCV) ifjúsági szervezetének vezetője, Alejandro Padrón arról számolt be, hogy López és pártja erőszakos tüntetésekre hívta fel a fiatalokat az egyetemen a nemzeti ifjúsági napon, azért, hogy destabilizálják az országot.

Padrón hozzátette, hogy információ szerint López az Anonymus-hálózaton keresztül szervezett bűnözői csoportokat toborzott azzal a céllal, hogy elfoglalják az egyetemeket, és a támogassák a bűnös tevékenységüket.

Venezuela Kommunista Pártja ifjúsági szervezetének főtitkára, Héctor Rodríguez azt mondta, hogy az ellenzéki akciók célja, hogy „erőszakkal törjék meg azt a változási folyamatot, amin az ország keresztülmegy.”

Az ellenzéki vezető és kormányzó, Henrique Capriles szintén bírálta a méridai és táchirai tüntetéseket, amely azt mutatja, hogy belső ellentétekkel küzd az ellenzéki mozgalom. Az El Universal tudósítása szerint Capriles azt mondta, hogy a „tüntetések üresek és következetlenek”, és az egyedüli céljuk a médiaszereplés.

„Ez nem olyan, hogy lemegyünk a térre és beszélünk magukról… mi nem vagyunk érdekeltek az erőszakban, a megoldást úgy kell megalkotnunk, hogy figyelembe vesszük, hogy Venezuela mire vágyik, és a káoszt amiben élünk nem tudjuk felszámolni még több káosszal”. – nyilatkozta Capriles.

Nicolás Maduro elnök hétfőn este arra figyelmeztetett, hogy „Miamiból (az Egyesült Államokból) olyan tervek érkeztek, amelyek célja elborítani Venezuelát vérrel”, és felszólította a lakosságot, hogy „ne üljön fel a provokációknak”.

Egy sajnálatos kiegészítés az íráshoz

Tegnap este kaptuk a hírt, hogy Juan Montoyát, ismert szocialista aktivistát meggyilkolták az ellenzéki „békés tüntetők”. Információk szerint közelről fejbe lőtték, ebbe halt bele.

Készült Tamara Pearson a venezuelanalysis.com-on megjelent cikke és a Correo del Orinoco beszámolója alapján