Az elmúlt napokban ellenzéki hallgatók heves tüntetései zajlottak több venezuelai városban. A tüntetések hátterében olyan ügy állt, mint a „közbiztonság hiánya”, amellyel szemben az ellenzék felszólította az embereket, hogy vonuljanak az utcára, és váltsák le a kormányt.

A tüntetések múlt kedden kezdődtek az ország nyugati részén található Táchira állambeli San Cristóbalban, amikor két hallgatót letartóztattak a közrend állítólagos megsértése miatt. Őket a következő napon szabadon engedték.

Erre az esetre válaszul a következő napokban ellenzéki diákcsoportok Táchira és Mérida államokban tüntetéseket szerveztek. A főként az Andoki Egyetemhez tartozó diákok tiltakozásaik során jellemzően maszkokban vagy kapucnis felsőkben jelentek meg, de azt igazából sehol sem közölték, hogy miért is vonultak az utcákra. Utakat zártak le, gumikat gyújtottak meg, kövekkel dobálták a járókelőket, elloptak egy teherautót, Méridában pedig megtámadtak egy kormányzati építési területet.

Amikor újságírók megkérdezték róla a tiltakozókat, hogy miért is vannak az utcán, arra azt reagálták, hogy a „közbiztonság hiánya” miatt.

„Maduro (a venezuelai elnök) és Vielma Mora (Táchira állam szocialista kormányzója) letartóztat és meggyilkoltat minket, az életünkért küzdő diákokat, miközben felkarolnak bűnözőket, hogy azok kirabolják, megerőszakolják és meggyilkolják a népet” – nyilatkozta Vilca Fernández, az Andoki Egyetemen működő Liberalización 13 csoport vezetője.

Tüntetők Táchirában

A legerőszakosabb eseményekre csütörtökön került sor, amikor egy nagyjából hetvenfős diákcsoport megtámadta Táchira kormányzójának hivatali rezidenciáját.

Mora és más szemtanúk is arról számoltak be, hogy a diákok üvegekkel, botokkal voltak felszerelve. Megtámadtak egy rendőrségi őrposztot, betörtek a rezidencia főbejáratán, kis híján bántalmazták az őket békíteni próbáló kormányzó feleségét is, akit a rendőrség közbelépése mentett meg. Az esetben a kormányzó állítása szerint tizenkét rendőr sérült meg.

Mora arról is beszámolt, hogy egyes diákok feltűntek annak az óvodának a közelében is, ahová a gyermekei járnak. Mora felesége, Karla Jiménez azt mondta, hogy szerinte a diákok célja az volt, hogy a hatóságok emberei bántalmazzák őket, és ezzel bekerülhessenek a CNN híreibe.

Vielma Mora és Karla Jiménez az akcióért a jobboldali Népi Akarat Pártjának vezetőjét, Leopoldo Lópezt tették felelőssé, akit azzal vádolnak, hogy instrukciókkal látta el a diákokat. López egy saját meghatározása szerint is radikális csoportosulást vezet az ellenzéki koalíción belül, amelynek célja a Maduro-kormány azonnali eltávolítása.

Leopoldo López tagadta, hogy köze lett volna az erőszakos hallgatói tiltakozásokhoz, azt állította, hogy „nincsenek részletes információim arról, hogy mi történt Táchirában, de azt kell, hogy mondja, hogy Vielma Mora kormányzó bármivel is vádol, az feszültséget teremt, ami messze van a párbeszédtől… lehet, hogy éppen ez a feszültség eredete”.

López stratégiájával ugyanakkor számos ellenzéki vezető, köztük Miranda kormányzója, Henrique Capriles sem ért egyet, azt „alkalmatlannak” és politikailag „öngyilkosnak” titulálják.

A hallgatói tüntetésekre mindössze néhány nappal azután került sor, hogy a két héttel ezelőtt Margarita szigetén ellenzéki csoportok megtámadták a kubai baseball csapat tagjait, azt kiabálva neki, hogy „takarodjatok haza”.

Maduro elnök az esetekre Twitter-bejegyzésében úgy reagált, hogy a tüntetések során elkövetett erőszakos cselekedeteket „a törvénnyel kell megbüntetni”, és azt kérte a lakosságtól, hogy „ne üljön fel a gyűlölködő kisebbség provokációjának, amelyek el akarnak minket téríteni a haza építésétől, és az országot káoszba taszítanák”.

Készült a Méridában élő Ewan Robertson a venezuelanalysis.com-on megjelent cikke alapján