Latin-Amerikában és a Karib-térségben a városi munkanélküliség történelmi mélyponton van, de a legtöbb állás informális és kevés haszonnal jár.

A városi munkanélküliség 2013-ban a valaha mért legalacsonyabb szintet érte el a térségben 6,3 százalékkal, tájékoztatott tavaly december 17-én a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) a 2013-as Munkaügyi Áttekintőjében.

Azonban a szervezet rámutatott, hogy a foglalkoztatottsági helyzet a munkaerőpiacot érintő lassú gazdasági növekedés miatt „aggasztó”. 2013-ban a gazdasági növekedés 2,7 százalék volt – 0,3 százalékkal kevesebb mint 2012-ben –, a 2014-es előrejelzés pedig 3,1 százalék, derül ki a Nemzetközi Valutaalap az ILO által idézett statisztikáiból.

Elizabeth Tinoco, az ILO Latin-Amerikáért és a Karib-térségért felelős regionális igazgatója hangsúlyozta, hogy annak ellenére, hogy „az alacsony munkanélküliségi ráta mindig jó hír”, a régió munkaerejét alkotó 291 millió emberből 15 millióan nem találnak munkát, és további 130 millióan informális körülmények között, haszon nélkül dolgoznak.

Az ILO szerint az összes állás 47,7 százaléka informális és nincs társadalmi haszna. Ráadásul a minimálbér-emelések vagy megálltak, vagy pedig a vásárlóerejük csökkent.

Tinoco elmondta, hogy a tavalyi évben „nem teremtődtek új állások. Ehelyett, azok az emberek, akik különböző okok miatt otthagyták az állásaikat újra csatlakoztak a tartalék munkaerőhöz.”

„A munkaerő-piaci helyzet nem negatív, de aggasztó”, jegyezte meg. „A fizetések lassabban nőnek, mint az előző években, az informális foglalkoztatottság nem csökken, az állástalanság a városi fiatalok körében pedig növekszik.”

„Az informális állásokat formálisakká alakítani összetett és kihívást jelentő folyamat, és a sikerhez különleges intézkedésekre van szükség. Néhány országban a több információnak, felügyeletnek és ösztönzőknek hatására az informális állások kezdeti csökkenését mérték az elmúlt években, ám ezeket középtávon olyan politikának kell kiegészítenie, amely támogatja a termelékenységet és a gazdasági egységek és az informális gazdaságban dolgozók gazdasági képességét” – javasolta az ILO

Forrás: Latinamerica Press