Ricardo Alarcón a kubai Néphatalmi Nemzetgyűlés elnöke az Egyesült Államokat tartja felelősnek Gerardo Hernandez antiterrorista egészségéért, akit igazságtalanul tartanak fogva egy egyesült államokbeli börtönben, és aki fizikai problémáktól szenved.

freethecuban.jpg

Gerardo egészsége veszélyben van és ezért a helyzetért az Egyesült Államokat terheli a felelősség, figyelmeztetett Alarcón a Havannai Konferencia Központban, ahol az állandó parlamenti bizottságok jelenleg üléseznek a kubai parlament hetedik törvényhozásának ötödik ülésszaka előtt.

Alarcón hozzátette, hogy Gerardo ügyében az igazság nem érvényesült, amikor magánzárkába zárták a victorville-i börtönben, pedig semmilyen fegyelmezetlenséget nem követett el.

Alarcón véleménye szerint a helyzet nemcsak akkor nagyon súlyos, amikor Gerardo a “lyukban” van, hanem egyébként is, mivel büntetésképpen egy másik elítélttel együtt egy nagyon kis cellában él, ahol nincs szellőzés, csupán egy nagyon kis lyuk a cella falának tetején.

“Az Egyesült Államok kormánya tudatában van annak, hogy Gerardo gyengélkedik, mivel április óta kérvényezi az orvosi vizsgálatát,” mondta Alarcón, aki megjegyezte, hogy csak július 20-án engedélyezték a kubainak, hogy megvizsgálja egy orvos.

A következő napon a “lyukba” rakták. Ez egy két méter hosszú és egy méter széles zárka, ahol a hőmérséklet több mint 35 °C. Tették ezt annak ellenére, hogy Gerardónak számos diagnosztizált, de még mindig nem kezelt egészségügyi problémája van.

Gerardónak úgy tűnik, hogy bakteriális fertőzése van, ami, az őt vizsgáló orvos szerint, a börtönlakók között terjed, és néhány nagyon súlyos esetet is okozott. Ám nem tudni biztosan, hogy Gerardo esetében erről van-e szó, mert még semmilyen tesztet nem végeztek nála.

Gerardónak valószínűleg vérnyomásproblémái is vannak. Még fiatal ember, csak 45 éves, de nagyon nehéz, feszült körülmények között él immáron 12 éve, idézte fel Alarcón.

A Nemzetgyűlés elnöke kifejezte a kubai antiterrorista harcos egészsége iránt érzett aggodalmát, mindenek felett azért, mert nem kap egészségügyi ellátást.

“Tiltakoztunk az USA külügyminisztériumánál, de nem kaptunk választ. Nem csak azért mert a “lyukban” van, hanem azért is mert büntetőkörülmények között él”, mondta Alarcón.

Arra is figyelmeztetett, hogy Gerardo nem tud kommunikálni az ügyvédeivel, éppen most, amikor a fellebbezési ügymenet folyik. Ez az állapot nem új, rendszeresen ismétlődik az egész folyamat alatt.

“Gerardónak az ügyvédeivel kellene dolgoznia, a habeas corpus erről világosan rendelkezik. Ezt az Egyesült Államok kormányai is tudja, ő mégsem mégsem tud kapcsolatba lépni az ügyvédeivel, nem tud levelezést folytatni, tökéletesen el van szigetelve, és mindennek tetejébe beteg, a fizikai épsége a tét, jelentette ki Alarcón.

Havanna, 2010. július 29.