A diktátor Anastasio Somoza Nemzeti Gárdája ezredesének, José Ramón Silva Reyesnek két fia a kaliforniai San Diegóban beperelte Daniel Ortega elnököt, Lenin Cerna nyugalmazott ezredest valamint a néhai Tomás Borge feleségét, aki belügyminiszter volt a sandinista forradalom évei alatt az 1980-as években, mert állításuk szerint az apjukat megkínozták és meggyilkolták. Az első meghallgatásra január 17-én került sor Cathy Ann Bencivengo bírónő előtt.

A La Prensa nem szól Silva ezredes tetteiről mialatt a rettegett Nemzeti Gárdában szolgált, kizárólag csak azt mondja, hogy menekültstátuszt kapott a guatemalai nagykövetségen a sandinista győzelemkor 1979-ben, ahol évekig várt arra, hogy igazolják, hogy biztonságosan elhagyhatja az országot. Ez akkoriban volt, amikor számos bajtársa a hondurasi hegyekben a kontrákként ismertté vált brutális ellenforradalmárokat szervezte.

A Nemzeti Gárda a '70-es években több várost is bombázott

1983-ban a Belügyminisztérium kiadott egy közleményt arról, hogy a nagykövetségről ismeretlen helyre távozott. Az egyik fia, Ramón Silva azt állította, hogy 1985-ben a Belügyminisztérium egyik tisztviselője azt mondta neki, hogy az apja az Állami Nemzetbiztonsági Igazgatóság börtönében van. Ez volt az utolsó alkalom, hogy a család hallott az apjukról. A másik fia úgy nyilatkozott, hogy a család azt szeretné, hogy az állam mondja meg, hogy mi történt az apjukkal, és hol találhatóak a földi maradványai.

A nicaraguai tisztviselőket a washingtoni Foley Hoag jogi cég védi, amelyhez Paul Reichler ügyvéd is tartozik. Reichler tagja Nicaragua csapatának a Nemzetközi Bíróságon a most folyó területi vitában Kolumbiával és Costa Ricával, és részt vett az 1986-os ügyben is, amelyben Nicaragua nyert az Egyesült Államokkal szemben, amiért az utóbbi támogatta a kontrák háborúját.

Forrás: Nicaragua Support Group