A tíz éve útjára indított Sucre misszió eredményeként 695 ezer diák kezdhette meg felsőoktatási tanulmányait Venezuelában, közülük már 379 ezren végeztek is.

A kormány által 2003 novemberében életre hívott program célja az volt, hogy hozzáférhetővé tegye a felsőoktatási tanulmányokat azok számára is, akiknek korábban erre nem lett volna lehetősége. A diákok között sokan vannak alacsony jövedelmű családi háttérrel rendelkezők és kisgyermekes anyák, akiknek korábban nem volt lehetősége tanulni.

Az UVB végzősei

Az egykori venezuelai szabadságharcosról, Antonio José de Sucréről elnevezett misszió célja az ingyenes felsőoktatás garantálása. A diákok nappali és esti képzések közül is választhatnak. Ma már – városokban és vidéken – 1.390 campus létesült erre a célra. Emellett létrehozták Venezuela Bolivári Egyetemét (UBV).

A misszión belül választható kurzusuk első sorban olyan szakmák irányába orientálják a hallgatókat, amelyre az országnak nagy szüksége van: oktatási, mérnöki, társadalomtudományi, jogászi, turisztikai terület felé.

A misszió keretében tanulók közül 154.371 hallgató részesülhet ösztöndíjban is. Jelenleg 5.583 őslakos hallgató vehet részt a programban.

Ricardo Menéndez oktatási miniszter információ alapján jelenleg az országban 2,6 millió ember vesz részt egyetemi oktatásban, ami egy jelentős növekedés az 1999-es 617 ezer hallgatóhoz képest. A miniszter beszélt a misszió átszervezésének lehetőségéről is, hogy az a továbbiakban az egyetemek még inkább a közösségek érdekeit szolgálhassák.

Készült a www.venezuelanalysis.com cikke alapján