Nicolás Maduro elnök bejelentette a kormánypárti Nagy Hazafias Pólus koalíció átszervezését, arra hivatkozva, hogy a tömörülésnek „alulról jövő forradalmi hegemóniát” kellene megvalósítania a venezuelai politikában.

A Nagy Hazafias Pólus (GPP) volt az a választási koalíció, amellyel Maduro elődjét, Hugo Chávezt először elnökké választották 1998-ban. 2011-ben, Chávez sikeres 2012-es újraválasztási kampánya előtt élesztették újra.

Formálisan tizenkét párt alkotja a GPP koalíciót, amelyben benne van a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV), a Venezuelai Kommunista Párt (PCV), a Haza Mindenkiért (PTT), a Tupamaros és a Redes. A 2013. áprilisi elnökválasztásokon a legnagyobb kormánypárti párt a PSUV volt (41,3 százalékkal), utána pedig a PCV következett (1,9 százalékkal).

A napokban Maduro bejelentette, hogy a politikai pártok tanácsa ezúttal a GPP struktúrája nélkül találkozik majd, és hogy „nagy vitát”kellene tartani arról, hogy „új politikai szövetséget” alkossanak.

„Gyerünk a politikai mozgalmak és pártok egy új politikai szövetségének megalkotása felé… egy új történelmi szakasz új szövetsége felé” – jelentette ki.

Az Últimas Notícias venezuelai újság szerint a GPP pártjai nem találkoztak hat hónapja. Ez részben annak köszönhető, hogy nézeteltérések voltak a tavaly decemberi önkormányzati választások jelöltjeinek kiválasztásában, mondta Blanca Eekhoud, a GPP egyik koordinátora, és vezető PSUV képviselő.

Maduro bejelentése a jelek szerint nem a GPP többi pártjának szándékát tükrözi. Carlos Aquino, a PCV politikai irodájának tagja egy sajtótájékoztatón a koalíció „szétdarabolódására” figyelmeztetett.

„Úgy gondoljuk, hogy ez egy nagy hátralépés a szükséges forradalmi egység építésének útján” – mondta.

Eközben Rafael Uzcátegui, a Haza Mindenkiért párt főtitkára így fogalmazott: „Sok forradalom bukott amiatt a hit miatt, hogy csupán egy pártra van szükség… szükség van az egységre.”

Maduro a napokban bejelentette, hogy a GPP-t most már három tanácsnak kell létrehoznia:a társadalmi mozgalmaknak, a munkásoknak valamint a művészeknek és az értelmiségieknek. Azt mondta, hogy egy kongresszust fognak összehívni, hogy felvázoljanak a koalíció számára egy alapító dokumentumot.

„Vissza kell térnünk az eredeti projekthez… Határozzuk meg egy új történelmi tömörülés profilját” – fogalmazott a venezuelai elnök, és utalt arra, hogy ennek a blokknak „szélesnek és sokszínűnek” kell lennie.

Maduro kirohant egyes a kormányzatát ért chavista bírálók ellen, mondván, hogy azok „alaptalan kritikái a burzsoá sajtót szolgálják (…) és károkat okoznak a forradalomnak.”

„Képzeljétek magatokat a helyembe! Szakértői bírálatokat kérek, amelyekre reagálni lehet és kijavítani őket. Ne kövessetek el olyan hibákat, amelyek puccsokhoz vezetnek és megosztják az erőinket” – folytatta.

A bolivári forradalom 15 éve

A GPP változásait egy a kormány támogatóinak szóló országosan közvetített beszédben jelentették be, amelynek apropója az volt, hogy Hugo Chávez tizenöt évvel ezelőtt kezdte meg először a venezuelai elnökségét és indította el a bolivári forradalmat.

Maduro úgy fogalmazott, hogy a bolivári mozgalom akkor került hatalomra, amikor Venezuelát „éhezés, kirekesztés és elnyomás” jellemezte, és hogy Hugo Chávez olyan új erkölcsöt vezetett be az ország politikai életében, amelyet még „keserű ellenségeinek” is el kell ismerniük.

„Első alkalommal történt az, hogy egy elnök teljesítette, amit megígért, és Chávez azt ígérte, hogy békés forradalmat csinál, hogy megváltoztasson mindent” – mondta.

Maduro azt is mondta, hogy a venezuelaiak politikai értékei megváltoztak az elmúlt tizenöt évben: „A forradalom megmutatta, hogy képes a patriotizmusnak, az ország szeretetének valamint a népi, szuverén és igazi demokrácia jó és erős értékeit megteremteni.”

Eközben a Twitteren Delcy Rodríguez információs miniszter kiemelte az elmúlt másfél évtizedben a kormányzat által középpontba állított az egészségügy, az oktatás, az élelmiszer-biztonság és lakáskörülmények terén eredményeket.

Írta: Ewan Robertson

Forrás: venezuelanalysis.com