A Kistermelők Országos Szövetsége (ANAP), ami a Kuba szövetkezeti és mezőgazdasági ágait képviseli, bejelenti a 2013-ban az élelmiszer-termelés területén elért eredményeket.

A csoport újra fogja vizsgálni, hogy hol tartanak a 10. kongresszuson kitűzött célok teljesítésében, és felülvizsgálja a nemzeti gazdasági modell ezen ágazatát megcélzó frissítési elvek végrehajtását.

A listán az agrárreform-törvény 55. évfordulója alkalmából tervezett tevékenységek elemzése is szerepel, valamint a témák, amelyek az ANAP belső működését és oktatási területét célozzák meg.

Körülbelül 155 ezer ember csatlakozott a szervezethez a 259-es törvényrendelet elfogadása óta, amelyben átadták a kihasználatlan földterületek haszonélvezeti jogát azoknak, akik a földeken akarnak dolgozni, és már az egyesület tagjainak 39,1 százaléka járult hozzá az ország élelmiszer-termeléséhez.

2013-ban az ANAP meghaladta a tervezett sertéshústermelés mennyiségét, a végeredmény 130.793 tonna lett. A jelentések szerint felülmúlta a célul kitűzött mennyiséget a zöldségek és gyümölcsök termelésének területén is, amelyekről a plenáris ülésen is szó lesz.

Több mint 280.000 tonna rizst, közel 100.000 tonna kukoricát, és 2.649 tonna babot takarítottak be, és mintegy 260 millió liter tejet halmoztak fel, hogy kiváltsák az importot.

Fordította: Takács Lili

Forrás: Prensa Latina