Az Állampolgári Akció Pártjának (PAC) vörös és sárga zászlói lobogtak a levegőben vasárnap éjszaka, mivel az előzetes eredmények szerint a PAC jelöltje, Luis Guillermo Solís szerezte meg a legtöbb szavazatot a Costa Rica-i választásokon.

A sötét lónak számító Luis Guillermo Solís előnye kitörő örömmel töltötte el a támogatóit és sokkolta az ellenfeleit, amikor kiderült, hogy a PAC jelöltje nagyobb támogatottságra tett szert, mint a többi tizenkét jelölt bármelyike. Ezért április 6-án második fordulót kell tartani az ország történetében másodszor.

„Nagyon meglepődtem, és igazán izgatott vagyok. Tényleg nagyon reméltem, hogy Costa Rica megteszi ezt a nagy változást. Nagyon fontos számunkra, hogy megszabaduljunk az előző párttól, a Nemzeti Felszabadítástól” – mondta Carlina Barboza, egy huszonhét éves joghallgató a PAC vasárnapi gyűlésen a keleti San José-beli San Pedro de Montes de Ocában.

A választások előtti hetekben a közvélemény-kutatások szerint Solís támogatottsága erősen nőtt, de még mindig elmaradt az élen lévő Johnny Arayától, a lévő Nemzeti Felszabadítási Párt (PLN) jelöltjétől, valamint José María Villaltától, aki a Széles Front Párt jelöltjeként szállt síkra.

Luis Guillermo Solís

A végszámláláskor Solís 30,95 százalékot kapott, őt szorosan a PLN jelöltje, Johnny Araya követte 29,59 százalékkal. Villalta, akit sokáig esélyesnek tartottak, hogy Arayával együtt részt vegyen a második fordulóban csupán 17,4 százalékot kapott. A negyedik helyezett a Libertariánus Mozgalom Párt jelöltje, Otto Guevara lett 11,19 százalékkal.

„Az erős pártháttér nélküli Solís felemelkedése újabb jele a régió hagyományos politikai pártjainak erózióját illetően” – mondta Eric Olsen, a Woodrow Wilson Központ Latin-amerikai Programjának társigazgatója.

„Az igaz, hogy a costa ricaiak olyan kormányt keresnek, amelyik aggódik a középosztály, a szegények, az egyenlőtlenségek, az oktatás, az egészségügyhöz való hozzáférés miatt – ami a középnek elég erősen a baloldali része. Costa Rica egyértelműen nem akart teljesen új irányt venni, de olyat keresett, amelyik erős alternatívájának tűnt annak, amit Liberación Nacional képviselt az elmúlt néhány évtizedben” – mondta a The Tico Timesnak.

De a változás iránti vágy már megtorpant olyan a választók által szélsőségesebbnek tartott jelöltnél, mint Villalta.

„Az emberek nem a radikális változást keresik. Egy bizonyos szerkezeten belüli változást akarnak” – mondta Eric Farnsworth, az Amerikák Társasága/Amerikák Tanácsa alelnöke.

A PAC vörös-sárga zászlói

„Solíst kívülálló jelöltnek tartják, de valójában az establishment része. Nem fog drámai változásokat hozni, de talán valami mást fog csinálni” – tette hozzá.

Az Araya és Guevara által a haladó jelöltek ellen indított kommunistapánik-kampány ellenére Farnsworth szerint az üzletemberek valószínűleg nem repülnek el Costa Ricából Solís elnökségének első estéjén.

„Úgy gondolom, hogy ezen jelöltek egyike sem lenne elfogadható az üzletemberek szemében. Ez nem egy földrengés a latin-amerikai politikára nézve” – mondta, megjegyezve, hogy Costa Rica valószínűleg nem fog drámai különbséget tapasztalni Araya és a PAC jelöltjének gazdaságpolitikájában.

Egy hétfői sajtótájékoztatón Solís azt mondta a tömegnek, hogy „párbeszédet tervez az egész országgal az elkövetkezendő hetekben”, az áprilisi második fordulóra való szavazatgyűjtés és szövetségkötések során.

Solís a tolongó újságíróknak így fogalmazott: Kiveszek két nap szabadságot. Azt hiszem, megérdemlem.”

Írta: Zach Dyer

Forrás: The Tico Times