Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun január 28-án meglátogatta a Latin-amerikai Orvosi Iskolát (ELAM) Havannában, hogy megnézze a szigetország kommunista kormánya által kifejlesztett projektet, ami 123 ország 11 ezer orvosát képezte ki.

Ban Ki Munt, aki a CELAC második kongresszusának vendégeként járt hivatalos úton Kubában, Dr. Rafael González Ponce, az intézmény rektora és a kubai közegészségügyi miniszter, Dr. Roberto Morales Ojeda fogadta.

„Orvostudományok és tudatosság oktatása ennek az iskolának a feladata” – mondta az ELAM dékánja a főtitkárnak, és elmagyarázta, hogyan működik az iskola oktatási programja. Jelenleg 1015 hallgató tanul kilenc szakon, és az iskola több mint 20 ezer diplomása dolgozik szerte a világon.

Az ENSZ-főtitkár dicsérte Kubát, amit „a világnak adott egészségügyi hozzájárulások géniuszának valamint a Dél-Dél együttműködés élharcosának” nevezett. Hozzátette: „Különböző, sokszor elfeledett közösségben egy közös dolgot láttam: kubai vagy Kubában végzett orvosokat, akik életeket mentenek” – mondta Ban.

Ban Ki Mun az ELAM-ban

„Kubában nagy hagyománya van az együttműködésnek. A kubai orvosok érkeznek elsőként és távoznak utolsóként. Kuba taníthatja a világnak az alapellátáson alapuló egészségügyi rendszerét, amely olyan jelentős eredményeket könyvelhet el, mint az alacsonyabb halálozás, megnövekedett várható élettartam és az általános lefedettség” – fogalmazott.

Kuba leckét ad nekünk szolidaritásból és nagylelkűségből, mutatott rá. „Mindannyian egyek vagyunk, testvérek és emberi lények. Az emberi egészségnek meg kell szűnnie kevesek kiváltságának lenni, és törvényszerűvé kell válnia sokak számára” – hangsúlyozta. Ban Ki Mun az ELAM diákjainak is gratulált, amit „a világ legfejlettebb orvosi iskolájaként” értékelt.

„Az egészség és a megelőzhető betegségek kezelése egyike az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Céljainak, és prioritás az életmentés szempontjából. Kuba ezt csinálja itt és szerte a világon” – jegyezte meg.

Az ELAM-ot 1998-ban hozták létre, amikor a George és a Mitch hurrikánok számos latin-amerikai és karibi országra csaptak le, több mint számos ember életét követelve. Ezt követően kubai orvosok érkeztek a leginkább érintett területekre. Ezután Fidel Castro elképzeléséből megszületett az ELAM, és különböző országokból kezdett orvosokat képezni Kubában, akik segítséget tudnak nyújtani és meg tudják változtatni a rászorulók, távoli vidékeken élők és szegények egészségügyi helyzetét szerte a világon.

Forrás: Cuba Solidarity Network, eredetileg ABCLive