Az előzetes eredmények szerint a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) győzedelmeskedett El Salvadorban a vasárnapi elnökválasztásokon.

A Legfelsőbb Választási Bíróság (TSE) által vasárnap éjfélkor kiadott adatok azt mutatják, hogy az FMLN 10 százalékponttal megelőzte a legszorosabb riválisát, a Nacionalista Republikánus Szövetséget (ARENA).

Az FMLN elnökjelöltje, Salvador Sánchez Cerén a vasárnap éjjeli választási eredményeket nagy győzelemnek nevezte a támogatói előtt, akik a főváros egyik nyilvános terén ünnepeltek.

Éjfél körül Sánchez Cerén azt mondta, hogy bárki is nyeri az első fordulót 10 százalékos előnnyel, az a második fordulóban még nagyobb különbség lesz.

Hozzátette, hogy az Egység (Unidad) koalíció jelöltje, a harmadikként befutó korábbi elnök, Eliás Antonio Saca gratulált neki a vasárnap elért győzelméhez.

Salvador Sánchez Cerén

Az FMLN-vezető Sánchez Cerén, aki egyben El Salvador alelnöke, azt mondta, hogy felhívást fog intézni Sacához és más politikai erőkhöz, hogy alakítsanak nemzeti egységet, hogy egyesítsék erőiket a következő fordulóra.

Két órával korábban a TSE elnöke, Eugenio Chicas bejelentette, hogy az eredmények kihirdetése csúszni fog egészen az előzetes vizsgálat ellenőrzés.

Azt mondta, hogy a TSE végső, szavazatról szavazatra való számlálása a törvényeknek megfelelően kedden, azaz ma fog kezdődni, 48 órával a választások lezárása után.

Chicas elmondta, hogy a helyi idő szerint vasárnap esti adatokból nem lehet végső következtetést levonni. Akkor a szavazatok 66,65 százalékát számolták össze, de a bíró úgy döntött, hogy hétfőig nem adnak ki további tájékoztatást. A második fordulót még mindig nem erősítette meg a TSE, de ha szükség lesz rá, akkor az ARENA második helyen álló jelöltjének részvételével március 9-én fogják megtartani.

A TSE honlapján láthatóan automatikusan frissülnek az adatok, és helyi idő szerint hétfő hajnali egy órakor a szavazatok 99,16 százalékos összeszámlálása után az FMLN-nek 48,92 százaléka volt.

Az ARENA a szavazatok 38,93 százalékát szerezte meg, az Unidad koalíció 11,44 százalékot szerzett, a maradék két párt, a Salvadori Haladás és a Salvadori Hazafias Testvériség 0,42 illetve 0,25 százalékot kapott.

Forrás: Prensa Latina