Azzal a céllal, hogy elítéljék a Chevron amerikai olajvállalat az ecuadori Amazóniában okozott károkat, az áldozatokat képviselők öt európai országba fogják hozni az ügyet jelentette be a Transznacionális Vállalat Által Érintettek Uniója.

A szervezetet szerint ellátogatnak Párizsba (Franciaország), Rómába (Olaszországba), Valenciába, Zaragozába, Pamplonába, Bilbaóba, Barcelonába, Madridba és Sevillába (Spanyolország), továbbá Brüsszelbe (Belgium) és Stockholmba (Svédország), idézte az El Telégrafo újság.

A körút során értelmiségiekkel és politikusokkal, valamint környezetvédő és emberi jogi szervezetek képviselőivel fognak találkozni, és más tevékenységekben is rész fognak venni.

A Chevront 2011-ben a Succumb Bíróság 9,5 milliárd dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az ecuadori Amazóniában 1964 és 1992 közötti tevékenysége alatt okozott károkért.

Az amerikai olajtársaság elutasította az ítéletet, és azzal vádolta az őt beperelő őslakos csoportokat és ügyvédeiket, hogy a tárgyalás során csalást követtek el.

Az ecuadori hatóságok szerint az amerikai vállalat 16,8 millió gallon (76,37 millió liter) olajat folyatott ki az ökoszisztémába, és további 18,5 millió gallon (84,1 millió liter) mérgező vizet eresztett a talajra és a folyókba, valamint 235 köbméter gáz égettek el a levegőben.

Forrás: Prensa Latina