A salvadori politikai pártok a napokban befejezték a kampányukat, és ma választásokat tartanak.

A Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (FMLN) a San Salvador tartománybeli Sayapangóban zárta a kampányát egy nagygyűléssel.

Megint több ezer ember biztosította támogatásáról az FMLN jelöltjét, Salvador Sánchez Cerént, aki a nemzeti egység kormányát szeretné létrehozni, és változást szorgalmaz az országban.

A friss közvélemény-kutatások szerint a Front nyeri az elnökválasztásokat.

Eközben a jobboldali pártnak, a Nacionalista Republikánus Szövetségek (Arena), ami a kampányában kiemelt témává tette a bűnözés kérdését, nem igazán vannak javaslatai a társadalmi kérdésekkel kapcsolatban.

A harmadik helyen az Unidad koalíció áll, aminek zászlóvivője Antonio Saca korábbi elnök (2004-2009), aki az Arena prominens alakja volt.

Csütörtök reggel kezdődött a kampánycsend, amely alatt a pártok semmilyen módon nem kérheti a választók szavazatait, azonban a Választási Törvénykönyvvel ellentétesen az úgynevezett jobboldali Mozgalom 300 számos tévébejátszást adott le salvadori televízióadókon.

A héten a „Flores ügy” továbbra is hatást gyakorolt a közvéleményre, és botrányos fennhangok kísérik.

Múlt kedden az egykori elnök, Francisco Flores (1999-2004)dacosnak tűnt, miután ultimátumot kapott attól a parlamenti bizottságtól, ami azt vizsgálja, hogy hogy kezelte azokat a milliókat, amelyek egy tajvani együttműködésből folytak be.

Egy négy órás ülés után a bizottság úgy döntött, hogy elnapolja a tárgyalást, és csütörtökön újra találkoznak, amelyre a korábbi elnök nem ment el, figyelmen kívül hagyva a Törvényhozó Gyűlés különleges bizottságának alkotmányosságát.

Az ellenállását látva a képviselők arra kérték a Nemzeti Rendőrséget (PNC), hogy állítsák elő péntekre, ha viszont nem jelenik meg, akkor elfogatóparancsot adnak ki ellene.

Forrás: Prensa Latina