A kubai forradalom történelmi vezetője, Fidel Castro Ruz találkozott Nicolás Maduro Moros venezuelai elnökkel, aki a napokban véget ért második CELAC-csúcson vett részt.

A csütörtöki jó hangulatú testvéri találkozón a vezetők számos olyan témáról folytattak eszmecserét, amelyeket a Latin-amerikai és Karibi Államok (CELAC) szerdán véget ért havannai csúcstalálkozóján vitattak meg, valamint olyan kérdéseket is érintettek, amelyek az egész emberiségre vonatkoznak, úgy mint térségi konfliktusok, élelmiszertermelés, mélyszegénység, klímaváltozás és írástudatlanság, és mások.

Fidel Castro és Nicolás Maduro

Fidel és Maduro baráti beszélgetést folytatott a bolivári forradalom jövőjéről, és a fontos területeken, például az egészségügy, sport és oktatás terén folyó kubai együttműködésről.

Mély érzésekkel idézték fel „Kuba legjobb barátja”, Hugo Chávez Frías örökségét és példáját, valamint a CELAC megalakításáért folyó erőfeszítéseit, amelynek eredményei és folyamatai a legnagyobb tisztelgés az eszméi előtt.

Csütörtök este Fidel Castro fogadta a Suriname-i Köztársaság elnökét, Desiré Delano Boutersét, aki szintén részt vett a második CELAC-csúcson.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kezet fog Fidel Castróval

A baráti találkozón Fidel Castro és Desiré Delano Bouterse a csúcstalálkozón tárgyalt témákról beszélgettek.

Peña Nieto is volt Fidelnél

Enrique Peña Nieto Mexikó (jobboldali- a szerk.) elnöke megerősítette országa és Kuba baráti kapcsolatát a kubai forradalom történelmi vezetőjének, Fidel Castrónak, mondta a mexikói elnök miután hazatért Havannából.

A szövetségi állam elnökének elmondása szerint kifejtette Fidel Castrónak, hogy az előző éjjel véget ért találkozón neki az volt az érdeke, hogy sikerüljön egységet kovácsolni a latin-amerikai és karibi országok között.

Fidel Castro felidézte múltbeli mexikói tapasztalatait, Peña Nieto pedig a mostani útjáról számolt be, hiszen ez volt az első alkalom, amikor hivatalos úton a karibi szigetországban járt.

Daniel Ortega, Rafael Correa, Ricardo Patino és Evo Morales Fidel Castrónál

Először jártam Havannában, és volt alkalmam találkozni Latin-Amerika és az emberiség története legutóbbi időszakának alakjával, mondta Peña Nieto hazaérkezve Mexikóba.

De nemcsak a fent említett három politikus látogatta meg Fidel Castrót a CELAC csúcs keretében, találkozott vele többek között Cristina Fernández argentin elnök asszony, Dilma Rousseff brazil elnök asszony, Daniel Ortega, Nicaragua elnöke, Rafael Correa, Ecuador elnöke, Ricardo Patiño, Ecuador külügyminisztere, Michelle Bachelet, Chile megválasztott elnöke, Evo Morales, Bolívia elnöke, José Mujica uruguayi elnök, Portia Simpson Miller, Jamaica elnök asszonya és Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is.