Pénteken a venezuelai LMBT mozgalom számos tagja gyűlt össze Caracasban a Nemzetgyűlés épülete előtt, hogy benyújtsák azt a törvénymódosításra vonatkozó javaslatukat, amellyel legalizálhatnák az azonos neműek házasságát. A javaslat benyújtása mellett átadtak egy több mint 21 ezer támogató aláírást tartalmazó ívet is.

Az aktivisták célja, hogy megváltoztassák a polgári törvénykönyv 44., polgári házasságra vonatkozó cikkelyét, hogy az a továbbiakban a házasságot, mint „két ember egysége, nemi diszkrimináció nélkül” határozza meg.

„Elég a patriarchátusból, és abból, hogy megmondják nekünk, hogy mit tegyünk. A házasságot egyenlővé kell tenni” – nyilatkozta az egyik aktivista.

Az LMBT közösség aktivistái joggal lehetnek optimisták, hiszen ma már sokunk által társadalmilag konzervatívnak gondolt Latin-Amerikában is egyre több országban teszik lehetővé az azonos nemű közösségek számára a házasságot. Azt korábban már Argentínában, Brazíliában és Uruguayban törvényileg engedélyezték, míg Mexikó Szövetségi Körzet (Mexikóváros) bírósága is jóváhagyta a lehetőséget rá.

Venezuelában eddig a kormányzó Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) négy nemzetgyűlési képviselője, két szövetségi állami kormányzója és több minisztere állt ki nyíltan a javaslat mellett, de várhatóan hozzájuk hamarosan többen csatlakoznak.

A javaslat legnagyobb ellenzője a katolikus egyház, amelynek papjai nem ritkán kifejezetten uszító szövegeket engednek meg maguknak az azonos nemű párok ellen. Az evangélikus egyházak viszont sokkal megengedőbbek a témában. Bár egyikük sem állt ki a javaslat mellett, azonban többük is úgy döntött, hogy nem is ítéli el azt.

Azonban nem mindenki optimista a javaslat jövőbeli elfogadását illetően: „A Nemzetgyűlésben vannak politikai és evangéliumi-vallásos fundamentalista csoportok, így röntgen vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy kiderítsük, hogy valójában ki mit támogat. Abban mindenképpen bízhatunk, hogy egy komoly vita lesz a javaslatról.” – nyilatkozta Cesar Sequera az AFP hírügynökségnek.

A venezuelai „népi törvényhozás” törvény értelmében a javaslatot a Nemzetgyűlésnek mindenképpen napirendre kell vennie, mivel ehhez elegendő támogató aláírást csatoltak a javaslatot kezdeményezők.

Készült a venezuelanalysis.com beszámolója alapján