A Michoacán tartományban található Aquila község tagjai megelégelve a hatóságok tehetetlenségét a drogkartellek erőszakos tevékenységével szemben, úgy döntöttek, hogy a saját kezükbe veszik a biztonságukat, mivel másra úgysem számíthatnak. Az alábbiakban közöljük az első nagy nyilvánosságnak szánt nyilatkozatukat.

A mai napon Aquila község lakói, belefáradva az erőszakba, a nemi erőszakokba, a gyilkosságokba, az emberrablásokba és az egyéb, a Templomos Lovagok által elkövetett bűncselekménybe: állampolgárságunktól teljesen megfosztva a helyi és az országos által, akik 12 évig nem biztosították számunkra azt a biztonságot, amely szükséges lenne a békés és méltóságteljes élethez; úgy döntöttünk, hogy önvédelmi csoportot szervezünk, hogy kiutasítsuk a bűnözést a városunkból, és felszólítjuk az önkormányzat területén élő többi embert, hogy lázadjon fel a bűnözés ellen, hogy soha többé ne kelljen félniük vagy védelmi pénzt fizetniük.

Ahogy az az országos és nemzetközi médiából már ismert, településünk megpróbálta lerázni magáról a szervezet bűnözés igáját. Ezt a mozgalmat San Miguel Aquila őslakos közösségének tagjai vezették. Ez a közösség egyike annak a négynek, amely az önkormányzatot alkotja, és amely tulajdonosa annak a vasbányának, amelynek kincseit a nemzetközi bányavállalat, a Ternium zsákmányolja ki. Ez a cég jogdíjat fizet a bennszülött közösségnek a kitermelt vasért, amelyet az önkormányzatnak fizettek, és a végén havonta a szervezett bűnözéshez került részben kifizetésre. Ez azt jelenti, hogy a pénz egy részét nem az őslakosok kapták meg. Ha nem fizetnek, akkor megölik őket. Ezért az őslakos közösség tagjai elhatározták, hogy létrehozzák a saját közösségi őrségüket annak érdekében, hogy megvédjék a kulturális örökségüket, az életüket és a méltóságukat. Felszólítottak minket, hogy csatlakozzunk hozzájuk, de mint a félelem foglyai voltunk, úgy döntöttünk, hogy nem csatlakozunk hozzájuk.

Az önkormányzat illegitim elnöke, Juan Hernández Ramírez fel lett kérve, hogy csatlakozzon a mozgalomhoz, és hagyjon fel a régió bűnszervezeteinek a pénzek fizetésével, ehelyett úgy döntött, hogy elmenekül és a népet a szervezett bűnözőknek kiszolgáltatva hagyva. Ismeretes, hogy ez az elnök a posztját egy választási csalás eredményeként nyerte el, mivel a Templomos Lovagok nevű kartell megfélemlítette az embereket, hogy Juan Hernándezre szavazzanak. Azokban a körzetekben, ahol nyilvánvaló volt a hátránya, ott felgyújtották a szavazóurnákat. De még ezek a trükkök sem voltak elegendőek, mivel a rivális jelölt nyerte meg a választásokat. Ezért a bűnözők megfenyegették őt, hogy ne merje elfoglalni a hivatalt. Így lett Hernández Ramírez az önkormányzat elnöke a Templomosok által. A 2013. július 24. és augusztus 13. közötti időszakban – amikor az őslakos közösség tagjaiból álló civil gárda működött – óriási nyugalom volt. A nemi erőszak, az emberrablások és a védelmi pénz fizetése a múlté lett, amint elmenekültek a bűnözők. Azonban augusztus 14-én, a kormány és az önkormányzat közös akciójában a tengerészgyalogosok bevonultak Aquilába, és szétverték a mozgalmat. Negyvenöt embert letartóztattak. A Különleges Műveleti Csoport (GOES) és az Állami Igazságügyi Rendőrség megölt két embert, nőket, gyermekeket és időseket vert meg, amikor azok a foglyok szabadon bocsátásáért tüntettek. Amint a közösségi őrség feloszlatásra került, a Templomos Lovagok a kormányzat és az önkormányzat pártfogásával úgy döntöttek, hogy „kivégzik” a San Miguel Aquila lakosságát. Alcalá Alcalát, Emilio Martínez Lópezt és Miguel Martínez Lópezt megkínozták és meggyilkolták a Templomos Lovagok bűnözői. Később, 2013. november 25-én Ignacio Martínez de la Cruz, Francisco Javier Ramos Walle és Carlos Zapien Díaz eltűnt, és azóta se hallottunk róluk. A többi lakost arra kényszeríttették, hogy elhagyja a lakhelyét, a félelem és a szomorúság rabjai lettek, mivel a kormányuk nem tesz értük semmit.

Amint a közösségi őrséget teljesen felszámolta a Templomos Lovagok, az állami kormányzat és az önkormányzat háromoldalú szövetsége, a Templomos Lovagok úgy döntöttek, hogy az egész lakosságtól védelmi pénzt szednek, amely súlyos hatással volt a szegényesen élő népességre, akik kevés javakkal rendelkeznek. Azt hittük, hogy ha nem támogatjuk az őrséget, akkor a Templomosok együtt érzőbbek lesznek velünk, nem fognak védelmi pénzt szedni – vagy nem növelik azt – és nem zaklatják a családunkat. Azonban mohóbban és vérszomjasabban tértek vissza. A Templomosok növelték a díjakat, hogy pótolhassák azt a kiesést, amit a meggyilkoltak, bebörtönzöttek és eltűntek okoztak. Csak kevesen tagadták meg a fizetést a településen, de ezek az emberek kapcsolatban állnak velük. Ezek többek között José Cortes Méndez, Miguel Zapien Godínez, Fidel Villanueva Espinosa, Juan Carlos Martínez Ramos, Juan Zapien Sandoval.

Az önvédelem jelensége Michoacánban nagy lendületet kapott, nap mint nap egyre több ember dönt úgy, hogy elűzik a bűnözőket a régiójukból, ami azt eredményezte, hogy a Templomosoknak a szomszédos régiókba kellett költözniük, különösen a mi területünkre, növelve a bűnözési hullámot Aquilában. Tehát szembe kellett néznünk az erőszak látképével, ami ismételten életre kelt, az állami és önkormányzati hatóságok, és a szövetségi állam közönyétől övezve. A fenti okok miatt a Michoacáni önkormányzati ülésen a lakosok felnyitották a szemüket, és úgy döntöttek, hogy önvédelmi szervezetet hoznak létre annak érdekében, hogy elüldözzék a bűnözőket a földjeikről. A mi társadalmi harcunk nem fog véget érni, ha Federico González, alias „El Lico”, a templomosok vezetője és kartele elbukik, de a partnereiknek és a fegyvereseiknek is velük kell bukniuk.

A mi önvédelmi szervezetünket az Aquila környéki területek lakossága alkotja. Ezért bizalmat szavaztunk Juan Hernández Ramírez önkormányzati elnöknek és csatlakozzon hozzánk a bűnözés elleni harcunkban. De a polgármester kimutatta a templomos elkötelezettségét, és úgy döntött, hogy elmenekül a területről. Ezért a mi mozgalmunk elítéli Juan Hernández Ramírez bűnös és közömbös hozzáállását. Világossá kell tegyük, hogy a mi mozgalmunkat a szervezett bűnözés elleni társadalmi szükséglet szülte. Arra törekszünk, hogy helyreállítsuk a békét és a rendet népünk számára. Felhívjuk Aquila közösség többi települését, lakosát és közösségét, hogy csatlakozzon a harcunkhoz, mivel mi csak a jólétet és társadalmi békét keressük.

Üdvözlettel:

Michoacán, Aquila Tanács Önvédelmi Csoportja

Forrás: El Enemigo Común