Párbeszéd és együttműködés létesült Latin-Amerikában és a Karib-térségben, amelyet békeövezetnek nyilvánítottak, és ezt a Havannai Nyilatkozatban erősítették meg.

A Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) tagjai a Havannában tartott második csúcstalálkozójukon írták alá a dokumentumokat, amelyek száműzik az erő és az agresszió alkalmazását, amelyek fenyegetik a konfliktusok megoldását.

„Tudatában vagyunk, hogy a béke a legdrágább kincs és jogos vágya minden népnek, és ennek megőrzése kulcseleme Latin-Amerika és a Karib-térség integrációjának és elve és közös értéke a CELAC-nak” – fejezi ki a rendezvény szövege.

A Havannai Nyilatkozat jelzi, hogy a Közösség feltétel nélkül tiszteletben tartja az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot, a nézeteltérések békés rendezését, valamint az önrendelkezést, a szuverenitást és az egyes országok belügyeibe való be nem avatkozást.

A CELAC hangsúlyozta a Tlatelolcói Szerződés jelentőségét, amely tiltja a nukleáris fegyverek jelenlétét Latin-Amerikában és a Karib-térségben, amelyet a sűrűn lakott térségek első nukleárisfegyver-mentes zónájává nyilvánítottak, ami hozzájárul a békéhez valamint a regionális és nemzetközi biztonsághoz.

Megismételték az általános és teljes nukleáris lefegyverzés szükségességét, és elkötelezték magukat a CELAC tagjai által elfogadott Nukleáris Fegyverek Latin-Amerikában és a Karib-térségben Való Betiltásáért Ügynökség stratégiai programja mellett.

Ezenkívül a Havannai Nyilatkozat támogatja a kubai fővárosban folyó párbeszédet a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők között, és üdvözli azokat az eredményeket, amiket a program két fontos aspektusában elértek.

„Sürgetjük az érintett feleket, hogy folytassák a testvérállam politikai, társadalmi és gazdasági fejlődését több mint 50 éve sújtó belső konfliktus befejezését célzó folyamatot” – jelenti ki a dokumentum.

A CELAC második csúcstalálkozója tegnapelőtt ért véget 29 ország vezetőinek, valamint Chile megválasztott elnöke, Michelle Bacheletnek a részvételével, aki két napon keresztül kétoldalú találkozókat és tárgyalásokat folytatott.

Forrás: Prensa Latina