Tovább mérgesedik a cukoripari dolgozók és a tulajdonosok szembenállása Nicaraguában. Ennek egyik jelentős fejlemény, hogy a hétvégén a rendőrség egyik tagja agyonlőtt egy tüntetőt.

A tiltakozások azért kezdődtek, mert a tulajdonosok a mai napig nem akarják teljesíteni a dolgozók azon követelését, hogy a munkáltatók fizessék azoknak az orvosi kezelését, akik a cukorelőállítás folyamata során használt vegyszerekkel végzett munka miatt betegszenek meg. A dolgozók emellett kártérítést szeretnének azoknak a családoknak, akik elvesztették hozzátartozójukat a gyárban történő munkavégzés során.

Nicaraguában a krónikus vesebetegségek a legmagasabb mennyiségben a Chichigalpában található és a Pellas Group által tulajdonolt Ingenio San Antonio üzem munkásai körében fordulnak elő, amely adat alátámasztja, hogy összefüggés van a munkások által végzett tevékenységek és a megbetegedések között.

Mivel a tulajdonosok nem voltak hajlandóak teljesíteni a tüntetők követelését, közel 300 dolgozó lezárta a San Antonio cukorfinomító bejáratát. Az ő eltávolításukra vezényelték ki a rendőrséget, akik szombaton a bejárat „megtisztítása” közben lelőttek egy demonstrálót.

A hatóságok azt állítják, hogy a lövést a tüntetők provokálták ki, de kivizsgálják az esetet. A másik oldal másként látta az esetet, és kis híján ismételten összecsaptak a rendőrökkel.

A kormány úgy döntött, hogy egy magas rangú tisztviselőjét küldi a helyszínre, hogy segítsen a dolgozók és a munkáltatók közötti ellentét feloldásában. Carlos Najar, belügyminiszter-helyettes a jövő hétre ígéri, hogy nyilvánosságra hozzák a kormányzati rendezési tervet.

Paulo Najera, a cukoripari dolgozók képviselője szerint továbbra is nagy az elégedetlenség, és ezen csak tovább rontott a rendőrség fellépése.

„Elegünk van abból, hogy becsapnak minket” – mondta Najera. „Ezúttal valódi megoldásokat szeretnénk. Vannak olyan emberek, akik erőszakkal kívánnak válaszolni a rendőröknek, de egyelőre kivárunk”.

Forrás: Morning Star