Még hivatalba lépése előtt Larry Palmer caracasi nagykövetjelölt botrányos kijelentéseket tett a venezuelai hadsereggel kapcsolatban. A venezuelai kormány hivatalos nyilatkozatban utasította el Palmer azon kijelentéseit, hogy a hadseregben „túl alacsony” a morál. A venezuelai külügyminisztérium közleményében elutasította Palmer megjegyzéseit és „súlyos beavatkozásnak” minősítette az ország belügyeibe és azonnali magyarázatot követel.

larry_palmer_2.jpgPalmer az USA szenátusa előtti meghallgatáson, ami megelőzi a nagyköveti kijelentést tette ezeket a megjegyzéseket. „Veszélyes a kormányzat politikai döntéshozatala a kinevezésekkor a hadseregben” – mondta Palmer. Emellett agasztónak minősítette az együttműködést Kuba és Venezuela között, veszélynek értékelte a kubai hatást a venezuelai hadseregre. Palmer kijelentette, hogy meg van győződve arról, hogy Venezuela menedéket nyújt a kolumbiai gerilláknak.

Caracas azonnal reagált Palmers rágalmaira. „Még meg sem érkezett Venezuelába, már egyből szemtelen megjegyzéseket tesz ránk” – mondta Darió Vivas, a parlament alelnöke. Carlos Mata Figueroa, a venezuelai védelmi miniszter is felháborodásának adott hangot: „Milyen erkölcsi alapon bírál minket ez az ember? Nézze csak meg az Egyesült Államok fegyveres erőiben mennyi az öngyilkosság, és hányszor sértik meg az emberi jogokat!”

A szenátus külügyi bizottság első körben nem támogatta Palmer kinevezését a nagyköveti posztra. A szenátorok abban a kérdésben viszont támogatták Palmert, hogy még nagyobb észak-amerikai kormányzati forrásokról tudjon dönteni, amelyeket tetszése szerint rendelkezhetne Venezuelában. Ezt mindenki tudja, hogy mit is jelent…

A hét végére újabb fordulatot vett az ügy, Chávez vasárnapi tévényilatkozatában leszögezte, hogy Larry Palmer nem mehet Caracasba, és önmagát zárta ki azzal, hogy kirohanást intézett Venezuela szocialista kormánya és hadserege ellen, áthágva a diplomáciai szabályokat. Chávez arra kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy keressen más jelöltet.

P.J.Crowley amerikai külügyi szóvivő közölte hétfőn, hogy Palmer továbbra is jelölt a caracasi nagykövetség élére, és folytatódik az ügyben a szokott eljárás.