Az USA kormánya több tízezer amerikai dollárt fizet minden újságírónak, aki hajlandó Kuba-ellenes propagandára, hajlandó olyan cikket megírni, aminek a célja az Egyesült Államokban bebörtönzött öt kubai hazafi befeketítése. Az Egyesült Államokban elítélt öt kubai – akik 12 éve vannak bebörtönözve – évek óta mérgezi az USA és Kuba kapcsolatait.

kub.jpgSzolidaritási mozgalmak aktivistái szerdán mutatták be a washingtoni Nemzeti Sajtó Klubban a bizonyítékaikat, amelyben konkrét fizetési listák találhatók azon újságírókról, akiket a kormány fizet, hogy egyoldalú és hamis Kuba-ellenes publikációkat tegyenek közzé. Bemutatták az ezen újságírók által írt cikkeket, tényekkel bizonyították az írások hazugságait, politikai motivációit.

Már 2009 januárjában kérte az Országos Szolidaritási Bizottság a Kubai Ötökért, hogy az információ szabadságáról szóló törvénynek megfelelően a kormány adjon részletes tájékoztatást bizonyos újságírók gyanús finanszírozásáról. Már ekkor is keringtek hírek jelentős rejtett kifizetésekről. A kormányzati szervek a mai napig nem voltak hajlandóak átadni a dokumentumokat. A szolidaritási szervezet más forrásokból hozzájutott ezekhez, amelyeket most hozott nyilvánosságra. 

A sajtótájékoztatón megjelent a szolidaritási mozgalmak mellett több civil szervezet is, például a Civil Igazságszolgáltatásért Alapítvány is. Ezek a szervezetek közösen nyújtottak be keresetet a szövetségi bírósághoz, azzal érvelve, hogy a kormány „hátráltatja a szabad információáramlást, megsértenek több szövetségi törvényt is”. Az úgynevezett Smith-Mundt törvény tiltja, hogy az Egyesült Államok kormánya magánkézben lévő médiákat támogasson közpénzből, közönséges amerikai propaganda terjesztésére.

Az amerikai szolidaritási csoportok országos kampányt fognak az ügyben indítani, szeretnék minél több ember figyelmét felhívni a kérdéssel kapcsolatban.