A Karibi Közösség (CARICOM) elnapolta a Dominikai Köztársaság felvételi kérelmét a regionális tömbbe. Ennek okaként a dominikai alkotmánybíróság közelmúltbeli diszkriminatív döntését jelölték meg.

„A körülményeket figyelembe véve és azoknak az értékeknek és elveknek a fényében, amiket a módosított chaguaramas-i szerződés támogat, a CARICOM úgy döntött, hogy elhalasztja a Dominikai Köztársaság a CARICOM-ba való felvételi kérelmének elbírálását” – mondta Kamla Persad-Bissessar, a tömb időszakos elnöke.

Múlt hét kedden Port of Spainben találkozót tartottak, hogy megvitassák a dominikai alkotmánybíróság azon döntését, ami több ezer a Dominikai Köztársaságban élő haiti származású személyt tesz hontalanná. Ezen az eseményen Trinidad és Tobago miniszterelnöke, Pernad-Bissessar más intézményeket is hasonló lépésre szólított fel.

Pernad-Bissessarhoz csatlakozott Ralph Gonsalves, Saint Vincent és a Grenadin-szigetek miniszterelnöke, Michel Martelly, Haiti elnöke és a CARICOM főtitkára, Irwin La Roque is.

A dominikai bíróság szeptember 23-i ítélete visszamenőleg (1929-ig) több ezer, főleg haiti származású férfit, nőt és gyermeket foszt meg az állampolgárságuktól. Ezt a lépést a Kelet-karibi Államok Szervezete (OECS) egyhangúlag „visszataszítónak és diszkriminatívnak” nevezte.

Forrás: Prensa Latina