Véres rendőri erőszak a banánültetvények munkásai ellen. A szakszervezetek és a különböző szociális mozgalmak által meghirdetett általános sztrájk bénította meg e hét elején a panamai gazdasági élet és az oktatási ágazat kiterjedt területeit. Az építőipari dolgozók között például 94 százalékos volt a részvételi arány.

„Aki nem mer harcolni, az nem méltó a nevelésre!”- volt olvasható a sztrájk ideje alatt a főváros, Panama City sok iskolájában. De nem csupán a tanítók és tanárok szálltak harcba a jobboldali kormányzat „30. számú törvénye”-, vagyis a dolgozói és szakszervezeti jogokat megnyirbáló legújabb rendelkezése ellen. A szülők döntő többsége sem tett eleget az oktatási miniszter ama felszólításának, hogy a munkabeszüntetés napján azért is küldjék iskolába a gyermekeiket. Így aztán majd valamennyi iskolában és egyetemen szünetelt az oktatás.

A mezőgazdasági ágazatban viszont csak kevesen mertek sztrájkba lépni, a közelmúlt tragikus eseményeinek „köszönhetően.” A banánültetvények munkásainak közel két hétig tartó sztrájkját ugyanis nemrégiben véres erőszakkal verte le a rendőrség. Changuinola településen e közben két munkást megöltek az egyenruhások, a sebesültek száma pedig több százra rúgott.

Forrás: Indymedia