A La Vía Campesina felhívása minden szociális mozgalmhoz és szövetségeséhez

Adományozz a hondurasi harc támogatására!

A hondurasi nép az utcákon van. Férfiak és nők több, mint egy hónapja tüntetnek, amióta a puccs eltávolította helyéről a megválasztott elnököt José Manuel Zelayát és helyére Roberto Michelettit helyezték. A puccs vezetőit a konzervatív elit támogatja, beleértve a hadsereg bizonyos részeit, az egyház és az üzleti szféra – mindegyikük úgy látta, hogy kiváltságaik kezdenek beszűkülni Zelaya szociális politikája folytán.

donate-honduras-2.gif 

Azóta több ezer állampolgár vonult a nicaraguai határra, hogy üdvözölje a megválasztott elnök lehetséges visszatérését, aki ez idáig még nem tudott hazatérni. A tüntetők táborokban laknak a határ mindkét oldalán, fenntartva a nyomást. A városokban is földművesek, szakszervezeti aktivisták, diákcsoportok, tanárok, valamint sok más társadalmi mozgalom és átlag állampolgár tüntet és szerveződik az Ellenállási Front a Puccs Ellen mozgalom keretében. 

Az elnyomás szörnyen kíméletlen: több száz embert összevert a rendőrség és a hadsereg, a média hallgat és legalább nyolc embert meggyilkoltak már.

Ennek ellenére a társadalmi mozgalom Hondurasban felkelt és még soha nem volt ennyire szervezett és mozgósító. 

Augusztus 5-én több ezer ember kezdett menetelésbe Honduras két legjelentősebb városa felé, Tegucigalpába és San Pedro Sulába. 15 km-t tesznek meg gyalog egy nap, megmutatva ellenállásuk erejét és határozottságát a véres puccsistáknak. A menetelés augusztus 11-én éri el tetőpontját és ekkora van időzítve a Globális Akciónap Hondurasért is.

A tüntetők a megválasztott elnök visszatérését követelik, de ezenkívül felvonulnak egy új társadalomért is, ahol a földművesek, tanárok, munkások, diákok és az átlagos emberek állnak a politikai élet középpontjában. Egy olyan társadalmat akarnak, ami szolidaritáson, igazságon alapszik és nem a kiváltságokon és a pénzen. 

A hondurasi válság végeredménye meghatározza az egész régió és népei jövőjét is, visszhangja lesz mindenhol nemzetközi szinten. 

Mindannyian érdekeltek vagyunk!

A hondurasi tüntetőknek forrásokra van szüksége, hogy fen tudják tartani a harcot: te is tudod támogatni őket!

Egy hónap koncentrált törekvései után, a Via Campesina Honduras anyagi támogatásra hív fel, hogy fenn tudják tartani a tömeges tüntetéseket. 

Az embereknek szüksége van vízre, élelemre, takaróra, gyógyszerre a táborokban és az utcákon.

A szervezőknek szüksége van pénzre a mobiltelefonukon és szükségük van internet kapcsolatra, hogy kapcsolatban maradjanak és tájékoztassák a világot – legfőképpen most, amikor a média irányított. 

Az áldozatoknak és hozzátartozóiknak törvényes jogi támogatásra van szüksége: néhány aktivista eltűnt, néhányakat meggyilkoltak, a véres megtorlás pedig folytatódik napról napra.

Nemzetközi delegációk vannak úton Hondurasba, hogy szemtanúi legyenek és leleplezzék az emberi jogok megsértését, és hogy átadják szolidaritásukat a harcoló nőknek és férfiaknak. Nekik szintén fedezni kell utazási költségeiket.  

Bankszámla számok:

Bank: IPAR KUTXA

Branch: 0023

Kedvezményezett bank címe: Gudari, 2 – 48.340 Zornotza (Bizkaia) – País Vasco

Számla tulajdonos/kedvezményezett neve: ASOCIACIÓN LURBIDE – EL CAMINO DE LA TIERRA

Számla tulajdonos/kedvezményezett címe: Iñigo López de Haro, 9 bajo – GERNIKA/LUMO (BIZKAIA) – País Vasco

Ország: Spanyolország

SWIFT/BIC kód: CVRVES2BXXX

IBAN: ES54 3084 0023 5364 0006 1004

Számlaszám: 3084 0023 53 6400061004

Közlemény: Lucha Honduras

--------------------------------------------------------------------------------

Bank:   BANCA POPOLARE ETICA

Számlatulajdonos neve: ASOCIACIÓN LURBIDE – EL CAMINO DE LA TIERRA

Ország:   Olaszország

SWIFT:    CCRTIT2T84A

IBAN:   IT21 O 050 1812 1000 0000 0125 127 (az IT21 után O betű és nem 0 szám jön)

Számlaszám:  000000125127

Közlemény:   Lucha Honduras