A napokban, miután a venezuelai katolikus egyház egy vitatott állásfoglalást adott ki a Nemzet Gyűlés második tervezete ellen a nemi egyenlőség törvényével kapcsolatban, haladó aktivisták és szervezetek, akik az Egyesült Államokban harcolnak a diszkrimináció ellen a Homoszexuálisok Büszkeségének Hónapjának keretén belül gratuláltak a venezuelai kormánynak és népnek az ő bátor döntésükhöz. Örömüket fejezték ki, hogy Venezuela lépéseket tesz annak érdekében, hogy megszüntesse a diszkriminációt a nőkkel szemben, valamint a szexuális orientáció alapján történő kirekesztésnek is véget vessen.

bloque_socialista_unido_de_liberacion_homosexual_2.jpgA volt amerikai katonai ügyvéd által létrehozott Nemzetközi Akcióközpont, a Nemzeti Ügyvédi Kamara és a Hálózat a Homoszexuálisok Felszabadításáért nyilatkozatokat tettek közzé honlapjaikon, illetve elküldték azokat a venezuelai külügyminisztériumnak és a venezuelai nagykövetségnek Washingtonban. Nyilatkozataikban gratuláltak a Venezuelában születő új törvény haladó szelleméhez, és kijelentették, hogy ezt az igazság és egyenlőség példamutató szimbólumának tartják, amelyek mind részei a bolivári forradalomnak. 

E törvény nemzetközi támogatása és a katolikus egyházi hierarchia álláspontjának az elutasítása az elmúlt napokban mozgósítással hatott a venezuelai szervezetek számára is, köztük: Egyesült Szocialista Front a Homoszexuálisok Felszabadításáért (Bloque Socialista Unido de Liberacion Homosexual), a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt, a Zuliai Akció az Életért, Szabad Országot a Gyermekeinknek Alapítvány (Fundacion un Pais Libre para mis hijos), Margarita Egyetemi Központ az Emberi Jogokért  (Centro de Derechos Humanos de la Universidad de Margarita), StopVIH Szervezet (Organizacion StopVIH), Sokszínű Venezueláért (Venezuela Diversa, AC), Megerősítő Akción (Union Afirmativa), Sokszínű Venezueláért zuliai alapszervezete (Venezuela Diversa Capitulo Zulia), Venezuela Észrevételei Alapítvány (Fundacion Reflejos de Venezuela), HR Nők Megfigyelőközpontja (Observatorio DDHH de las Mujeres), Josefa Camejo Leszbikus Nők Kollektívája (Colectivo de Mujeres Lesbianas Josefa Camejo).

Az Egyesült Államokbeli szervezetek gratuláltak és megköszönték a venezuelai külügyminisztériumnak  a szolidaritási gesztusukat az amerikai szexuális kisebbségek felé, annak kapcsán, hogy a chicagói venezuelai konzul részt vett a Homoszexuálisok Büszkeségének Parádéján júniusban, amelyen több, mint 400.000 ember vett részt a városban, köztük a chicagói polgármester, az illinoisi kormányzó, egyetemek képviselői, szakszervezetek és emberi jogi szervezetek.

„Mi, a Hálózat a Homoszexuálisok Felszabadításáért nem osztozunk néhány politikus venezuelai kormány ellenes magatartásán” – írta a levélben a Hálózat a Homoszexuálisok Felszabadításáért, miután a chicagói venezuelai konzul részt vett a Homoszexuálisok Büszkeségének Parádéján. 

Az Egyesült Államok szexuális kisebbségének aktivistái aktívan részt vesznek a venezuelai forradalommal való szolidaritásban és elismerik azt a tényt, hogy a venezuelai kormány a szavakat tettekre váltja. 

A nemi egyenlőség törvényének első tervezete a Nemezt Gyűlés erről szóló vitáján el lett fogadva, de a venezuelai jobboldali konzervatívok és a katolikus egyház keményen ellenállt, és kiadott egy állásfoglalást, melyben ellenállt a szexuális orientáció alapján történő diszkrimináció véget vetésének, valamint a nők jogának arra, hogy saját testükről dönthessenek, beleértve az abortuszt is. 

Sajnos, az első tervezet óta a törvény megváltozott, kihagyva a leghaladóbb pontjait, köszönhetően a jobboldali csoportok nyomásának és néhány jogalkotónak, akik miközben a bolivári forradalmat támogatják, szintén támogatnak néhány konzervatív szemlélet módot, a vallási konzervativizmustól megfertőződve. 

Világszerte már 67 olyan ország létezik, amely elismerte a homoszexualitást törvények által, köztük Spanyolország és Mexikó is, amelyek mind olyan országok, ahol a katolikus egyháznak tradicionálisan nagy a befolyása. 

A bolivári forradalom 10 éve után, nagyon sok szocialista reméli, hogy Venezuela lépéseket tud tenni annak érdekében, hogy a diszkriminációnak ennek a fajtáját is megszűntesse, ahogy a bolsevikok is tették az 1917-es forradalom után, amikor megsemmisítették a törvényt, ami büntetendővé tette a homoszexualitást és legalizálták az abortuszt, ingyenessé, biztonságossá tették azt. Sajnos ez nem így volt miután Sztálin került hatalomra és ezeket a jogokat elvette a szovjet néptől.