A tavaly októberi és idei áprilisi venezuelai elnökválasztások vesztes ellenzéki jelöltje, Henrique Capriles Radonski továbbra sem hajlandó beletörődni vereségében, így ismételten nemzetközi beavatkozást sürget országában.

A jelenleg néhány napig az Egyesült Államokban tartózkodó jobboldali politikus egy Miamiban rögzített műsorban beszélt arról, hogy az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) be kellene szerinte avatkoznia Venezuelában, hogy helyreállítsa a „rendet”. Capriles viszont kénytelen volt elismerni, hogy maga az OAS nem szándékozik semmilyen beavatkozásra sem az ellenzék által megkérdőjelezett eredményű áprilisi elnökválasztások kapcsán.

Henrique Capriles

A venezuelai ellenzék harca, hogy nemzetközi szinten tudják illegitimmé tenni a választások eredményét, ugyanakkor minden egyes nappal egyre nehezebbé válik, hiszen immáron öt hónap telt el a voksolás óta, és minden nemzetközi szervezet – köztük maga OAS is – elismerte annak eredményét, illetve demokratikusnak és szabályszerűnek minősítette a lebonyolítását.

Egyesült Államokbeli útjára Caprilest elkísérte Julio Borges, az Első az Igazság nevű, magát szociáldemokratának nevező jobboldali párt parlamenti képviselője is, aki egyike volt azoknak a képviselőknek, akik idén tavasszal összeverekedtek kormánypárti képviselőkkel, miután az ellenzékiek politikai tiltakozásukkal igyekeztek megbénítani az éppen ülésező törvényhozás munkáját.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Capriles kísérlete, hogy aláássa Nicolás Maduro kormányának nemzetközi legitimitását, kudarcot vallott. Ugyanakkor Maduro elfogadottsága és támogatottsága Venezuelán belül is egyre jelentősebb – népszerűsége messze meghaladja az 50 százalékot –, ami viszont azt jelenti, hogy az ellenzéknek előbb-utóbb át kell gondolniuk jelenlegi politikai stratégiáját, és a jövőbeli siker reményében könnyen lehet, hogy felül kell vizsgálniuk káderállományukat is, ami akár Capriles országos politikai törekvéseinek végét fogja jelenteni.