Hétfőn volt Mexikóban a függetlenség napja, amely során látványos állami ünnepségre került sor a főváros, Mexikóváros gyarmati időkben épült hatalmas terén, a Zócalón. Az ünnepség középpontjában az elnök, Enrique Peña Nieto beszéde volt, amelyet azonban a rohamrendőrség korábbi brutális támadása előzött meg.

Pénteken éjszaka ugyanis több ezer rohamrendőr támadt rá a téren már napok óta tüntető tanárok csoportjára, könnygáz gránátokat és vízágyút bevetve. Nem ez volt az első esett, hogy a tanárok a téren tüntettek, csak az elmúlt két hónapban immáron tizenötödik alkalommal került erre sor.

A mostani összecsapásokra azután került sor, hogy az elégedetlen tanárok tömegei radikalizálódtak, és vascsövekkel szerelkeztek fel, továbbá torlaszokat építettek szemetesekből, és fenyegetőztek, hogy ha nem teljesítik követeléseiket, akkor a szemetesek fedelét a függetlenség napi megemlékezés idején leszedik, bűzzel árasztva el a teret.

Az eltökélt tanárok közül többen már átélhették, hogy csak az ehhez hasonló módszerekkel lehet eredményt elérni, ugyanis sokak közülük a szegényebb déli államokból érkeztek, ahol korábban a hasonló tüntetések nem vezettek eredményre, csak ha azt sikerült radikalizálni.

A rohamrendőrség végül is fél órás küzdelem árán sikeresen megtisztította a tüntetőktől a teret, azonban a felborított szemetesekből és mobil mellékhelyiségekből az aszfaltra szemetet nem sikerült eltüntetni. Súlyos sérültekről vagy halálesetről az oszlatás kapcsán nem érkezett eddig hír.

A tanár megmozdulások egyik szervezője úgy nyilatkozott, hogy a mostani eset nem tántorítja el őket, újraszervezve soraikat ismételten elfoglalják a Zócalo teret, és folytatni fogják a kormány oktatási reformnak nevezett csomagja elleni küzdelmet.

Forrás: Morning Star