Hétfőn több intézkedést jelentette be Nicolás Maduro venezuelai elnök, amelynek célja a közegészségügy színvonalának emelése Venezuelában. Ennek keretében kórházakat fognak felújítani, javítják az egészségügyi központok felszereltségét, és emelik az orvosok fizetését.

A közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában Maduro elmondta, hogy a cél megvalósítása érdekében létrehoznak egy új kormányzati intézményt, amely magában fogja foglalni azokat a kormányzati hivatalnokokat, akik felelősek az egészségügyi tervezésért és szállításért. Ennek a szervezetnek a feladata lesz a kapcsolat tartása az orvosokkal, nővérekkel és a helyi egészségügyi bizottságokkal annak érdekében, hogy javuljon a dél-amerikai ország egészségügyi rendszere.

Jorge Arreaza, az ország alelnöke lesz az új szervezet vezetője, mellette tagja lesz a vezetőségnek még az egészségügyi, a szociális, a tudományos és technológiai miniszter és a Társadalmi Biztonság Intézetének vezetője is.

Maduro bejelentésére azután került sor, hogy orvosok csoportjai arra hívták fel a figyelmet, hogy az állami egészségügyi központokban gyakori az orvosi felszerelések és a berendezések hiánya. Az egészségügy miniszter, Isabel Iturria azt nyilatkozta, hogy a nehézségeken a kormány úrrá tud lenni.

Maduro ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a bolivári kormányzás megkezdése óta az egészségügyi rendszer jelentősen javult. Elég csak arra gondolni, hogy 2003-ban kubai segítséggel növelni tudták az egészségügyi személyzet létszámát, és ezzel olyan helyeken is sikerült klinikákat nyitni, ahol korábban gyakorlatilag nem is volt egészségügyi ellátás. A javulás számadatokkal is alátámasztható, ugyanis például a csecsemőhalandóság az elmúlt években látványosan csökkent.

„Mikro misszió” a kórházakban

Az elnök bejelentette azt is, hogy a kórházak berendezései és szolgáltatásai színvonalának emelése érdekében új, úgynevezett „mikro missziót” indít. Maduro azt kérte az egészségügyi személyzettől, hogy a siker érdekében vegyen részt aktívan a kezdeményezésben, mert ez által javulhat az egészségügy színvonala.

A „mikro misszió” egyik kiemelt területe lesz a sebészet. A kormány 80 millió bolivart különített el erre a területre, hogy az elkövetkezendő három hónapban a tervezetteken felül 8000 beavatkozást tudjanak végrehajtani, és ezzel rövidítsék a kórházi várólistákat. Emellett 100 millió bolivart (15,9 millió amerikai dollár) fordítanak arra, hogy mintegy 90 kórházat, egészségügyi központot és orvosi rendelőt újítsanak fel.

Béremelés az orvosok számára

Nicolás Maduro kiemelte, hogy kormánya rendkívüli módon elkötelezte magát az orvosok munkakörülményeinek javítása mellett. A fizetések emelése is ennek részét képezi.

Két lépésben, összesen 75 százalékkal emelik az orvosok bérét, először 50 százalékkal még az idén, majd jövő év január 1-vel újabb 25 százalékkal. Emellett emelkednek az egyéb juttatások is, például az éjszakai pótlékok. A kormány az orvosok lakáshoz jutását is elő kívánja segíteni, amelyhez a „fedezetet” a kormány lakásépítési missziója szolgáltatja.

Noha Chávez 1998-as hatalomra jutása óta az országban az 1000 főre jutó orvosok száma 18-ról 58-ra emelkedett, 2019-ig újabb 60 ezer közösségi orvost szeretne a kormány kiképezni.

Készült a Correo del Orinoco International és a venezuelanalysis.com cikkei alapján