A venezuelai Nemzeti Gárda múlt heti jelentése szerint a déli Yacapana Nemzeti Parkban és közvetlen környékén, amely a brazil, a kolumbiai és a guyanai határ mellet fekszik, 357 illegális aranybányát derítettek és számoltak fel. Az intézkedés a „Cura” terv rész volt, amelyet még 2009 elején jelentett be a venezuelai kormány, hogy felszámolja az illegális ásványkitermelést a Caura és a Caroni folyók környékén.

A közvetlen környezeti károk és a kémiai szennyezés az arany és a gyémánt bányászat során veszélyezteti Yanomami indián törzs életkörülményeit, amelyre súlyos hatással van a térségben elharapózott a fegyverkereskedelem és a prostitúció is.

Carlos Figueroa Mata, Venezuela védelmi minisztere pénteken, egy nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a katonai műveletek kezdete óta több, mint 10.000 illegális aranykitermelőt lepleztek le. A bányászok többsége önként feladta illegális tevékenységét, de 117 embert őrizetbe vettek. Többeket a szomszédos országok Brazília, Kolumbia és Guyana hatóságai adtak ki.

Figueroa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a katonai, rendőri intézkedések nem a letartóztatásokra, hanem sokkal inkább az anyagi és műszaki infrastruktúra elkobzására irányultak. Azt is hozzátette, hogy a Cura terv hosszú távú, továbbra is figyelemmel fogja a Nemzeti Gárda kísérni az illegális bányászatot és külön hangsúlyt fektetnek a megelőzésre.

Mintegy harmincezer yanomami törzsbeli él az Amazonas régióiban, ők a legnagyobb venezuelai etnikai csoport. A yanomamik Alto Orinoco-Casiquiare Bioszféra Körzetben élnek, ami 96.000 négyzetkilométer. Így a yanomamik őshonos élőhelye a világ legnagyobb trópusi esőerdeje.

A venezuelai alkotmány 1999-ben ismerte el a bennszülött népek önrendelkezési jogát, és kifejezetten tiltja a természeti erőforrások kiaknázását a saját területükön.

A kormány folyamatosan konfliktusban van multinacionális vállalatokkal, amelyek mindent elkövetnek, hogy mind a yanomami törzs területén, mind az ország nyugati részén, ahol yukpa őslakosok élnek és gázlelőhelyek találhatóak, kiaknázzák a természeti erőforrásokat.