A kubaiak csütörtökön sárga szalagokat kötöttek az otthonaikra, a fákra és a lámpaoszlopokra a kubai fővárosban egy szervezett kampány keretében, amelynek célja, hogy letartóztatásuk 15. évfordulóján több az Egyesült Államok börtöneiben raboskodó hírszerző ügynökök hazatérését szorgalmazzák.

A sok amerikai számára mély kulturális jelentőséggel bíró szimbólum használatával a kampány célja az, hogy növelje az úgynevezett Kubai Ötök támogatottságát az Egyesült Államokban, ahol a közvélemény jó része nem tud az ügyükről, még ha ez Kubában mindennapos téma is.

„A sárga szalag szimbolikus volta erős hatással bír az amerikaiak tudatára. Ez a szeretet üzenete, ami érzelmeket kelt” – mondta René González, a Kubai Ötök egyetlen szabadon engedett tagja.

Sárga szalag a kislányokon...

„Azt próbáljuk vele üzenni, hogy mi is emberek vagyunk” – tette hozzá González, aki a kampányt vezeti.

Az Ötöket 1998. szeptember 12-én tartóztatták le, és három évvel később elítélték őket az Egyesült Államok katonai létesítményei, emigráns csoportok és politikusok elleni kémkedésért. Havanna fenntartja, hogy ők csak a fegyveres emigránsokat figyelték meg, hogy Kuba elleni terrortámadásokat előzzenek meg, és nem jelentettek veszélyt az Egyesült Államok szuverenitására.

Büntetése nagy részének letöltése után Gonzálezt 2011-ben feltételesen szabadlábra helyezték. Ez év elején egy amerikai bírónő engedélyezte számára, hogy lemondjon az állampolgárságáról és visszatérjen Kubába. A másik négy börtönben marad, egyikük februárban szabadul.

Csütörtökön szalagok ezrei voltak láthatók szerte a kubai fővárosban, a kormányépületektől kezdve az emberek otthonaiig és a kisvállalkozásokig mindenütt ott voltak. Egy hatalmas sárga szalag lógott a havannai öböl szájánál lévő El Morro erődben lévő ikonikus világítótoronyról is. Sok ember viselt sárga ruhát és a diáklányok sárga szalagokat tűztek a hajukba.

A diákok demonstrációt tartottak a Havannai Egyetem lépcsőin, és a kubai művészek és értelmiségiek egyesülete a székházától végigvonult a Malecón tengerparti sétányon az Egyesült Államok érdekképviseletéhez.

„Már így is túl sokat szenvedtek” – mondta az 50 éves Jorge Luis Maresma, aki részt vett a meneten.

...az épületeken...

Az Egyesült Államok és Kuba között nincsenek diplomáciai kapcsolatok, úgyhogy nagykövetségek helyett mindketten érdekképviseleteket tartanak fent egymás fővárosaiban.

A Kubai Ötök közel állandó tartozékai a szigetország állami médiájának. Havanna nemzeti hősöknek hívja őket, és újra és újra követeli a hazatérésüket.

Eközben Kuba Alan Grosst, az Egyesült Államok kormányának fejlesztési alvállalkozóját tartja börtönben közel négy éve. Grosst azután ítélték el államellenes bűncselekményekért, mert tiltott kommunikációs felszereléseket vitt a szigetországba.

Eddig nem sikerült egy lehetséges cseréről tárgyalni.

Szerda este Raúl Castro elnök, és más magas rangú kubai tisztviselők részt vettek egy a Kubai Ötök tiszteletére rendezett koncerten a havannai Karl Marx Színházban.

... és az autókon is.

Az állami televízió pedig folyamatosan sugárzott egy szép zenés videót, amin az összes kubai sztárzenész énekli a „Tie a Yellow Ribbon Round the Old Oak Tree”-t (Köss egy sárga szalagot az öreg tölgy köré) a „We are the World” stílusában.

A sárga szalag régóta annak szimbóluma az Egyesült Államokban, hogy az emberek hűségesen várják azt, aki valamilyen veszélyben vagy fogságban van. Sokan ezzel fejezték ki az amerikai diplomaták iránti támogatásukat, amikor azok 1979-ben fogságba estek Iránban.

A videóklipet itt lehet megtekinteni:

{youtube}moEdM5PWIkw{/youtube}