Egy titokban rögzített videó üzenetet küldött a brit szakszervezeti kongresszusnak Huber Ballesteros, akit a kolumbiai kormány politikai okokból tart fogva. Az üzenetet a mezőgazdasági dolgozókat tömörítő Fensuagro szakszervezet alelnöke csempészte ki Kolumbiából.

Az ismerten baloldali kötődésű Ballesterost azért tartóztatta le kolumbiai politikai rendőrség, mert azzal vádolják, hogy lázadást szervezett, és a terrorizmust finanszírozta. Letartóztatására néhány órával azelőtt került sor, mielőtt elutazott volna az Egyesült Királyságba, ahol a kolumbiai politikai helyzetről és a társadalmi elégedetlenségről tartott volna előadást.

Az ügyészség vádjai szerint Ballesteros a FARC nevű marxista gerillaszervezettel állt kapcsolatban, amelyre bizonyítékot állítólag a szakszervezeti vezető laptopján találtak, azonban ezeket a bizonyítékokat azóta sem látta senki, így erősen megkérdőjelezhető a létezésük.

Sokkal valószínűbb azonban, hogy a letartóztatásának kifejezetten politikai okai vannak. Ballesteros egyike volt azoknak, akik aktívan szervezték a társadalmi mozgalmak elégedetlenségi tüntetéseit, amelyet a nyugati kormányok által támogatott jobboldali Santos elnök és adminisztrációja nem nézett jó szemmel.

Az elmúlt időszakban ugyanis a dél-amerikai országban számtalan ágazat dolgozói vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az egyre romló életszínvonal és munkakörülmények, valamint az Európai Unióval és az Amerikai Egyesült Államokkal köttetendő szabadkereskedelmi egyezmény ellen.

A brit szakszervezeti kongresszushoz eljuttatott üzenetében Ballesteros azt mondta, hogy hiába a borzalmas körülmények, a kolumbiaiak továbbra is emelt fővel fognak harcolni, mert a harcuk nem pusztán igazságos, de szükséges is, amennyiben változásokat szeretnének elérni.

„A szabadságunk elvesztése valóság, és talán ez vár minden társadalmi vezetőre” – festette le a kolumbiai „demokrácia” helyzetét Ballesteros. A szakszervezeti vezetők elleni erőszak az országban mindennapos, és nem ritka, hogy a multinacionális cégek szélsőjobboldali fegyveres csoportokat bérelnek fel, hogy végezzenek a vállalatok érdekeire esetlegesen fenyegetést jelentő személyekkel.

A brit Szakszervezetek Konföderációjának kongresszusa elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben szolidaritásukról biztosították Ballesterost, és azonnali szabadon bocsátását követelik a kolumbiai kormánytól.

Az Igazságot Kolumbiának kampány igazgatója, Mariela Kohon elmondta a Morning Starnak adott nyilatkozatában, hogy Ballesteros személyi biztonsága és fogva tartásának körülményei javultak, miután több brit és kolumbiai parlamenti képviselő hivatalosan tiltakozott a letartóztatása ellen.

Forrás: Morning Star