A néhai énekes-költő felesége és két lánya pert indított az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi bíróságán egy egykori chilei katonai tiszt ellen, akit azzal vádolnak, hogy meggyilkolta Víctor Jarát. Jara családja már 40 éve próbál az ügyben igazságot szolgáltatni.

A család a floridai Jacksonville-ben indított polgári peres eljárást, amelynek célja, hogy felelősségre vonják a jelenleg már az Egyesült Államok állampolgáraként élő Pedro Barrientost. Ellene a vád az, hogy 40 évvel ezelőtt ő kínozta meg Jarát és több társát abban a stadionban, ahová bezárták őket.

A tanúvallomások szerint az őrök napokig kínozták Jarát, mielőtt végeztek vele. Szitává lőtt holtestét egy temető közelében található tömegsírban találták meg három nappal elrablása után.

A chilei ügyészek az előző évben vádolták meg Pedro Barrientost és hat társát azzal, hogy ők követték el a gyilkosságot. Ebből négyet az előző évben már őrizetbe is vettek, azonban Barrientos esete nehezebb volt, mivel már egy másik állam polgára.

Víctor Jara egyike volt annak a több ezer embernek, akit azért tartóztattak le 1973-ban, mert támogatták Salvador Allende kormányát. Jara halála egyébiránt az egyik jelképévé vált a puccsal hatalomra került Augusto Pinochet diktatúrája által elkövetett emberi jogi sértéseknek.

A Pincohet-éra elején 3.000 embert raboltak el és gyilkoltak meg, valamint további 28 ezer személyt kínoztak meg. A diktatúra mindvégig élvezte a magát demokratikusnak nevező világ támogatását, miután neoliberális reformjai révén számtalan, a nyugati kormányokat támogató nagyvállalat számára juttatott privatizáción keresztül új üzleti lehetőséget.

Víctor Jara 2009 óta Santiago központi temetőjében nyugszik, a sírján ezzel a felirattal: „A győzelemig!” A stadiont, ahol megannyi társával együtt az életét vesztette, 2003-ban róla nevezték el.

Készült a Morning Star cikke alapján