Szeptember 6-án a Codelco bányavállalat munkásai sztrájkba léptek, hogy jobb munkakörülményeket, magasabb fizetést követeljenek. Chile El Salvador-i térségében már 25 éve, 1988 óta nem volt ehhez hasonló méretű tömegmegmozdulás.

A tiltakozás keretében úttorlaszokkal és felgyújtott gumikból álló barikáddal zárták el a bányát a főutakkal összekötő bekötő útjait.

Sztrájkoló bányászok

Daniel Melo szakszervezeti vezető a Diario Atacama hasábjain osztotta meg a nyilvánossággal a követeléseiket: „Az oktatási hozzájárulás és az egyéb bónuszok 10 százalékos emelését kérjük, amit eddig a vállalat elutasított.” Emellett a munkások azt is szeretnék, ha fizetésük elérné azt a szintet, amit a nagyobb bányavállalatok dolgozói keresnek.

A teljes költsége annak, amit a munkások kérnek 13 millió peso lenne, amit a bányavállalat menedzsmentje visszautasít, ugyanis szerintük azt a cég teljesítménye nem teszi lehetővé. Természetesen a vezetőség fizetése – ahogy az lenni szokott – meghaladja az országos átlagot, így a munkásokét is.

Az állami adminisztráció adatai alapján El Salvador térsége az első félévben 50 millió amerikai dollár veszteséget könyvelhetett el, amely ugyan megnehezíti a munkások követeléseinek teljesítését, de azt nem tudja eltagadni, hogy szükség van rá.

A konfliktusban közvetíteni kívánó állam azt javasolja, hogy a Codelco 9 millió pesóval növelje a munkásainak juttatott bónuszok értékeit, illetve 2 millió peso hitelt nyújtson alkalmazottainak.

Készült az ilovechile.cl cikke alapján