A mexikói szenátorok 102:22 arányban szerdán jóváhagyták az oktatási törvényjavaslatot. A javaslatot előterjesztő Enrique Peña Nieto elnök célja, hogy átláthatóvá tegye a sokak által korruptnak tartott közoktatási rendszert. Előtte való vasárnap az alsóház is megszavazta a javaslatot 390:69 arányban.

A szenátus egyúttal azokat a kiegészítő törvényeket is jóváhagyta, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy életbe léphessen a decemberben már megszavazott oktatási csomag, több hónapos bizonytalanságnak vetve ezzel véget.

Tiltakozó plakát a reform ellen

A mostani javaslat a tanárok számára kompetenciavizsgákat tesz kötelezővé, amelyek meghatározzák számukra, hogy milyen körülmények között léphetnek előre. A munkájuk értékelése és a bérezés is ezeken fog alapulni.

Egy hétfői nyilatkozatában Peña Nieto úgy fogalmazott, hogy az új törvény nagyban hozzá fog járulni a mexikói oktatás színvonalának emeléséhez, és versenyképességének javításához. Erre nagy szükség lenne, ugyanis az OECD adatai szerint a mexikói gyerekek mindössze 47 százaléka szerez a Magyarországon érettséginek nevezett középiskolai végzettségez hasonló papírt.

A mexikói tanárok viszont nem látják annyira fényesnek a jövőt, és több ezer tagjuk tiltakozott az utcákon. Ők úgy vélik, hogy a mostani rendszer egyedüli eredménye az lesz, hogy a tanárok elbocsátása minden korábbinál könnyebbé válik, miközben a színvonal egyáltalán nem emelkedik, mivel nem fordítanak több forrást az oktatásra. Szerdán egyébként összesen 12 államban     és a fővárosban tiltakoztak a tanárok a törvény ellen.

A tavaly megválasztott Peña Nieto eddig kormányzati teljesítménye rendkívül ellentmondásos. Bár az elnök úgy véli, hogy a javaslatai elősegítik az ország versenyképességének növelését, ezt ellenzői nagyon komolyan megkérdőjelezik.