A Center of Public Studies legutóbbi felmérése szerint Michelle Bachelet, a balközép Új Többség koalíció jelöltje a szavazatok 44 százalékára számíthat a novemberi elnökválasztáson.

A kormánypártokat tömörítő Független Demokrata Unió jelöltje, a Piñera-kormány korábbi munkaügyi minisztere, Evelyn Matthei közel sem áll olyan jól, a CPS neki mindösszesen 12 százalékot mért, ami jól mutatja a lakosság elégedetlenségét a jelenlegi kormányzat politikájával szemben.

Michelle Bachelet

 

A radikális baloldali Progresszív Párt színeiben induló Marco Enríquez-Ominami és a függetlenként induló közgazdász, Franco Parisi egyaránt 4-4 százalékra számíthat. A Humanista Párt által támogatott közgazdászra és ismert politikai aktivistára, Marcel Claude-ra a polgárok 2 százaléka, míg Golborne Allamandra 1 százaléka szavazna.

A július 17. és augusztus 18. között készült felmérés során összesen 1400 embert kérdeztek meg arról, hogy kit látnának legszívesebben a következő négy esztendőben az elnöki székben. A megkérdezettek 17 százaléka azonosította magát baloldali vagy balközép szimpatizánsként, 13 százalék jobboldaliként, 10 százalék centristaként, 2 százalék függetlenként, míg 52 százalékuk egyik kategóriába sem tudta besorolni magát.

A megkérdezetek 53 százaléka válaszolt úgy, hogy részt fog venni a novemberi voksoláson, míg 15 százalékuk nem fog elmenni. A felmérés azt is kimutatta, hogy a megkérdezettek Bachelet győzelmét várják, 75 százalékuk válaszolt úgy, hogy az ő sikerét valószínűsítik, miközben mindössze 6 százalékuk bízik Matthei elsőségében.

Forrás: ilovechile.cl