A Barrio Adentro III néven ismert államilag finanszírozott venezuelai szociális program a múlt héten ünnepelte elindulásának 8. évfordulóját.

A program célja az volt, hogy országszerte rendbe hozza a kórházakat, hogy minőségi egészségügyi ellátást biztosítson minden venezuelainak. A missziót Hugo Chávez elnök indította el 2005. augusztus 28-án élő televíziós műsorának, az „Alo Presidentének” a 232. részében.

Egészségesebben, mint valaha

A Barrio Adentro I és II programok több ezer ingyenes alapellátó létesítményt és speciális diagnosztikai és kezelési központot hoztak létre. A Barrio Adentro III azon olyan krónikus megbetegedések kezelését vállalja magára, mint a rák, a veseelégtelenség, májelégtelenség, agysérülés, szív- és érrendszeri megbetegedések. Ez azt jelenti, hogy finanszírozza ezek kezelését, legyen szükség akár sugárterápiára, szerv- vagy szövetátültetésre, szívműtétre, vagy más típusú orvosi kezelésre.

A projekt segít modernizálni a kórházakat, és ellátni őket a legújabb technológiákkal. Fokozza a létesítmények teljesítményét is, azzal, hogy növeli a rendelési idejüket és a befogadóképességüket az olyan területeken, mint az intenzív osztály, szülészet, sebészet és más kezelések.

A Barrio Adentro III keretében felújított kórházak között van a Caracasi Egyetemi Klinika, a Dr. Domingo Luciani Kórház, illetve a yaracuyi Niño Jesús Gyermekkórház. Közben a Caracasi Egyetemi Kórházat idén márciusban négy olyan műtővel nyitották újra, amelyek intelligens technológiája javítani fogja az ott nyújtott szolgáltatásokat.